Kirjoita hakusanasi

Nenäverenvuoto johtuu yleensä siitä, että nenän väliseinän pinnalliset verisuonet rikkoutuvat.

Nenäverenvuoto johtuu yleensä siitä, että nenän väliseinän pinnalliset verisuonet rikkoutuvat.

Nenäverenvuoto

Mainos:

Nenäverenvuoto eli epistaksis johtuu nenän pinnallisten verisuonten rikkoutumisesta. Verisuonet ovat herkkiä ja turpoavat esimerkiksi vilustumisen yhteydessä, jolloin ne voivat rikkoutua tavallisen niistämisen tai niiskutuksen takia. Myös nenään kohdistuneet iskut voivat johtaa kovaan nenäverenvuotoon. Nenäverenvuototapaukset jaetaan niihin, jotka tapahtuvat nenän etuosissa, ja niihin, jotka tapahtuvat taaempana. Taaempana tapahtuvat ovat harvinaisempia, mutta myös vaarallisempia kuin etuosan vuodot.

Iskut, luuvauriot ja nenään kohdistuva paine voivat kaikki aiheuttaa verenvuotoa. Myös veren hyytymistä ehkäisevät lääkkeet, kuiva ilma ja nenän tai sen sisäosien liiallinen koskettelu voivat johtaa nenäverenvuotoihin. Vuodot voivat toisinaan johtua myös harvinaisista sairauksista.

Oireet

Verta vuotaa useimmiten nenän väliseinän etuosan laskimopunoksesta. Laskimopunoksessa on pieniä, pinnallisia ja helposti rikkoutuvia verisuonia. Rikkoutuminen voi johtua esimerkiksi nenän limakalvon kuivumisesta, jota aiheuttaa kuiva ja kylmä sää. Myös vilustumiset, nenän kaivelu ja nenäsumutteiden liikakäyttö voivat aiheuttaa nenäverenvuotoa.

Nenäverenvuodon hoito

Nenän vuotaessa verta tulee istua alas ja nojata hieman taaksepäin. Jos nojaa liian alas, veri voi valua kurkkuun, mikä voi aiheuttaa pahoinvointia. Nenän pehmeitä, aivan nenäluun alla sijaitsevia kohtia tulee puristaa yhteen noin kymmenen minuuttia. Jos verenvuoto ei lopu, nenään voi asettaa ruokaöljyssä tai vaseliinissa liotetun pumpulitupon, puristaa sitten taas kymmenen minuuttia ja antaa pumpulin olla nenässä pari tuntia. Öljyä käytetään, jotta pumpulituppo ei jäisi kiinni haavakohtaan. Jos verenvuoto ei lakkaa puolessa tunnissa, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin tai sairaalaan. 

Nenäverenvuotoa voi yrittää tyrehdyttää myös jääpaloja imeskelemällä tai asettamalla jääpussin otsaa ja nenää vasten. Kylmyys voi saada verisuonet supistumaan. Toistuvat verenvuodot kannattaa käydä tutkituttamassa terveyskeskuksessa. 

Verenvuodon jatkuessa lääkärin saattaa tehdä toimenpiteen, jossa verenvuotoa aiheuttavat verisuonet poltetaan. Jos potilas kärsii nenän taaempien osien verenvuodosta, on tärkeää hakea apua ja hoitoa sairaalasta ja jäädä sinne tarkkailuun. Verenpaine ja veriarvot on näissä tapauksissa tarkastettava jatkuvasti.

Nenäverenvuotojen ehkäisy

Vilustuneen kannattaa yrittää kuivata nenänsä varovaisesti niistämisen sijaan verenvuodoilta välttyäkseen. Nenän voi myös huuhtoa apteekista ostetulla suolaliuoksella tai itse tehdyllä liuoksella. Tiettyjä, etenkin nenän kautta otettavia lääkkeitä välttämällä voi myös ehkäistä nenäverenvuotoja. Asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet voivat vaikeuttaa verenvuodon tyrehdyttämistä.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: