Kirjoita hakusanasi

Rintakivut voivat johtua esimerkiksi sydänkouristuksista, sydänkohtauksesta tai psyykkisistä vaikeuksista.

Rintakivut voivat johtua esimerkiksi sydänkouristuksista, sydänkohtauksesta tai psyykkisistä vaikeuksista.

Rintakivut

Mainos:

Rintakivut voivat johtua monista eri syistä, joista tavallisimpia ovat psyykkinen jännitys ja rintakehän lihasten ylirasitus. Rintakipuihin tulee hakea apua, jos niiden syytä ei tiedä itse.

Yleisesti rintakivuista

Useimmiten rintakivut ovat vaarattomampia kuin itse luulee. Esimerkiksi rintakehän lihasten rasittaminen voi aiheuttaa kipua ja epämukavuutta rinnan päällisiin osiin. Toisinaan kipu voi myös johtua jostakin sairaudesta tai psyykkisistä vaikeuksista. Rintakipuja aiheuttavat ainakin sydänsairaudet ja mahan sairaudet. Akuuteista rintakiputapauksista noin puolet ja muista rintakiputapauksista vain noin viidesosan aiheuttaa jokin vika sydämessä.

Rintakipua aiheuttavia sairauksia

Toisinaan kipu voi johtua angina pectoris -kohtauksesta eli sydänkouristuksesta, jossa verisuonet supistuvat ylirasittumisen jälkeen. Sydänkouristus tuntuu epämukavalta ja sen aiheuttamaa kipua kuvaillaan usein kiristäväksi tai painavaksi tunteeksi rintalastan takana. Tunne säteilee olkapäihin, käsiin ja kaulaan. Rintakivut aiheuttavat usein pelkoa, joka taas johtaa ahdistuneisuuteen ja jopa hyperventilaatioon. Nämä vain pahentavat kipua, joten on paras yrittää pysyä tyynenä ja hengittää rauhallisesti. Jos kipu ei hellitä, tulee ottaa yhteyttä sairaalaan.

Myös sydänkohtaus voi olla rintakivun aiheuttaja. Sen oireet muistuttavat sydänkouristusta, mutta kipu on voimakkaampaa ja pitkäaikaisempaa eikä parane lepäämällä. Sydänkohtaus voi myös aiheuttaa kylmää hikoilua, pahoinvointia ja epätavallista väsymystä. Näiden oireiden ilmetessä on välittömästi otettava yhteyttä ensiapuun.

Muita rintakivun syitä

Rintakipuun voi löytyä monia muitakin syitä. Sitä voivat aiheuttaa esimerkiksi sydänpussin tulehdus, sydänlihaksen laajentuma, keuhkoembolia, keuhkopussintulehdus, ruokatorvikatarri, mahahaava, sappikivet tai välilevytyrä niskassa. Kipuun kannattaa hakea apua, jos sen syy ei ole selvillä.

Diagnoosi ja hoito

Lääkäri tutkii rintakivun mahdollisia aiheuttajia kuuntelemalla sydäntä ja tutkimalla kehon. Myös oireet, aikaisemmat sairaudet ja elämäntilanne voivat auttaa diagnoosin tekemisessä ja sydämen toiminnasta kertovan EKG:n voi ottaa. Muita mahdollisia tutkimuksia ovat keuhkoröntgen, verikokeet, sydämen ultraäänitutkimus ja gastroskopia. 

Jos vaivat johtuvat sydänsairaudesta, lääkehoito on ensisijainen hoitomuoto. Lääkkeet lisäävät veren virtaamista sepelvaltimoissa ja vähentävät sydämen rasitusta sekä helpottavat väsymystä ja kipua.

Muita apukeinoja

Jos rintakivut eivät johdu jostakin sairaudesta jota voidaan hoitaa lääkityksellä tai leikkauksella, on tärkeää pyrkiä muuttamaan elämäntilannettaan. Ruokailutottumuksia muuttamalla, liikkumalla ja mahdollista ylipainoa pudottamalla voi parantaa oloaan paljon. Alkoholin suurkulutusta, tupakointia ja stressiä tulisi myös välttää.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: