Kirjoita hakusanasi

Epilepsia

Epilepsia

Mainos:

Epilepsia johtuu aivotoiminnan ohimenevistä häiriöistä, joita hermosolujen poikkeava sähköinen toiminta aiheuttaa. Kaikki epileptiset kohtaukset eivät ole samanlaisia. Osa kohtauksista on hyvin lieviä ja osa puolestaan suuria, koko aivojen alueella vaikuttavia kohtauksia. Keskimäärin 1 %, eli noin 56 000 suomalaista sairastaa epilepsiaa. Yleisimmin epilepsiaan sairastutaan ensimmäisen elinvuoden aikana tai yli 70-vuotiaana. Kuka tahansa voi saada epileptisen kohtauksen.

Erityyppiset epileptiset kohtaukset:

Epileptinen kohtaus alkaa aina hyvin nopeasti ja sen kesto vaihtelee muutamista sekunneista useisiin minuutteihin. Epileptisiin kohtauksiin liittyy usein eriasteista tajunnan hämärtymistä.

  • Iso epilepsiakohtaus (grand mal): Kohtauksen saanut menettää yhtäkkiä tajuntansa, kaatuu, vartalo jäykistyy ja raajat kouristelevat. Kohtaus kestää muutaman minuutin, eikä henkilö yleensä loukkaannu sen aikana. 
  • Pieni epilepsiakohtaus (petit mal): Kohtaus on yleinen lapsilla ja kestää muutamia sekunteja, eikä henkilö kaadu sen aikana. Kohtaukset voivat toistua useita kertoja päivässä.
  • Myokloninen kohtaus: Henkilö menettää yhtäkkiä kyvyn seisoa, kaatuu maahan holtittomasti ja usein samalla myös loukkaantuu.
  • Tajunnanhämärtymiskohtaus: Kohtauksen aikana henkilön tajunta hämärtyy. Henkilö vaikuttaa sekavalta, ei vastaa kysymyksiin, tuijottaa ja maiskuttaa suutaan. Kohtauksen saanut ei kuitenkaan kaadu. 

Syitä epilepsiaan:

Epilepsia voi johtua aivovammasta tai aivoihin vaikuttavasta sairaudesta. Nämä voivat olla seurausta synnynnäisestä sairaudesta, pään vammasta, alkoholimyrkytyksestä tai aivokasvaimesta. Aivohalvaus lisää epilepsiaan sairastumisen riskiä. Epileptisiin kohtauksiin ei kuitenkaan aina löydetä syytä.

Epilepsian hoito:

Epileptisen kohtauksen saaneelle tehdään sairaalassa perusteellinen neurologinen tutkimus, jonka aikana tehdään laboratoriokokeita sekä analysoidaan aivojen sähköistä toimintaa tallentava EEG. Usein otetaan myös tietokonetomografia sekä tehdään magneettikuvaus. Useimpia epilepsiaan sairastuneita hoidetaan lääkkeillä, jotka vähentävät epileptisten kohtausten määrää.

Epilepsiakohtauksen sattuessa:

  • Aseta kohtauksen saaneen pään alle jotakin pehmeää, jotta henkilö ei loukkaa päätään
  • Poista esineet henkilön suun ympäriltä 
  • Älä laita mitään henkilön suuhun, jotta hengittäminen ei vaikeudu
  • Poista henkilön silmälasit, avaa kiristävät vaatteet ja vyöt
  • Pysy lähellä ja odota kunnes kohtaus loppuu

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: