Kirjoita hakusanasi

Emme tiedä tarkalleen miksi, mutta naiset kärsivät miehiä useammin nivelrikosta.

Emme tiedä tarkalleen miksi, mutta naiset kärsivät miehiä useammin nivelrikosta.

Nivelrikko ja nivelkivut

Mainos:

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan nivelsairaudet ovat yksi yleisin erilaisten liikuntaelimistön toimintahäiriöiden aiheuttaja. Nivelrikko yksi yleisimmistä reumasairauksista ja sen oireita ovat mm. nivelkipu ja jäykkyys. Nivelrikon vaivojen ennaltaehkäisemiseksi tulisi keskittyä riittävään liikuntaan ja kuntoiluun sekä tarvittaessa laihduttamiseen. Kipulääkitys helpottaa liikunnan ja kuntoutuksen aloittamista.

Nivelrikko on yleisin nivelsairaus ja se on kymmenen kertaa nivelreumaa yleisempi. Ei ole tarkkaa tietoa, mikä aiheuttaa nivelrikkoa. Ilmeisesti periytyvyys yhdessä niveleen vaikuttavien ympäristötekijöiden kanssa voi aiheuttaa nivelrikkoa. Niveleen vaikuttavia ympäristötekijöitä ovat nivelvauriot, ylikuormitus, raskas työ ja lihavuus. Nivelrikon yleisimmät oireet ovat jäykkyys, ongelmat liikkumisen kanssa ja nivelkivut. 

Voi vaikuttaa kaikkiin niveliin

Nivelrikkoa voi esiintyä kaikkialla nivelissä, mutta yleisintä se on polvissa, lonkissa, käsissä ja selkärangassa. Tavallisin oire on jäykkyys. Jos oireita esiintyy lonkassa ja polvissa, oireet saattavat helpottaa pienen kävelylenkin jälkeen, mutta toisaalta liian pitkä lenkki voi lisätä kipua. 

Nivelrikko on yleistä vanhemmassa iässä, mutta sitä voi toisaalta esiintyä missä tahansa iässä. Nivelrikko on yleisempää 60 vuotta täyttäneillä. Jos perheessä on nivelrikkoa, sen saamisriski on suurempi. Sairastuneet ovat useimmiten naisia. Syytä tähän ei tiedetä. 

Nivel on muutaman millimetrin paksuinen rusto luun päällä. Nivelrikossa rusto ei uusiudu sitä mukaa, kun vanhaa rustoa hajoaa ja tämän seurauksena ruston pinta vaurioituu, se muuttuu epätasaiseksi ja lopulta nivelrusto häviää paikoittain kokonaan luun päältä. 

Hoito

Kuntoutuksessa keskitytään vahvistamaan lihaskuntoa ja työskennellään koordinaatiokyvyn parissa. Myös laihtuminen vähentää oireita. 

Kivunlievitykseen suositellaan parasetamolia tai tulehduskipulääkkeitä (NSAID). Näiden lääkkeiden on todettu helpottavan parhaiten nivelrikosta aiheutuvaa kipua. Jos lääkkeet eivät auta, voi kokeilla kortisonia ruiskeena. Myös glukosamiini on yksi reseptittä saatava vaihtoehto. Se on endogeeninen aine, jota löytyy luonnostaan rustoista ja nivelistä. Myös leikkaushoito voi tulla kysymykseen.

Uudet lääkkeet

Tällä hetkellä tutkitaan nivelrikon esiintyvyyttä, syitä, seurauksia lyhyellä ja pitkällä aikavälillä sekä sairastuneiden elämänlaatua. Samaisessa tutkimuksessa tarkastellaan myös yhteiskunnallisia kustannuksia, jotka aiheutuvat nivelrikosta.

Nivelrikkoon pyritään kehittämään jatkuvasti uusia lääkkeitä, jotka helpottaisivat kipua ja joilla olisi mahdollisimman vähän sivuvaikutuksia. Nivelrikosta kärsivien liikuntasuosituksia pyritään tutkimaan. Myös uusia leikkausmenetelmiä kehitellään ja huomio on kohdistettu ennen kaikkea siihen, kuinka rusto saataisiin uusiutumaan ja millaisia tekniikoita voitaisiin käyttää. 

Monet tutkimukset osoittavat liikunnan ja ruokavalion olevan vähintään lääkkeiden veroinen hoitokeino. 

 

Mainos:
Mainos:
Mainos: