Kirjoita hakusanasi

Nivustyrä on yleensä vaaraton, mutta kaipaa leikkaushoitoa.

Nivustyrä on yleensä vaaraton, mutta kaipaa leikkaushoitoa.

Nivustyrä

Nivustyrä muodostuu, kun osa ohutsuolta ja rasvakudosta tunkeutuu ulospäin vatsapeitteessä olevan heikentymän tai vaurion läpi. 

Mainos:

Mikään nivustyrä ei palaudu itsestään, vaan se joudutaan hoitamaan leikkauksella ennemmin tai myöhemmin. Yleensä tyrä suurenee ajan kuluessa. Jos kyse on kuroutuneesta tyrästä, se tulee hoitaa mahdollisimman pian.

Rakenteellisista syistä nivustyrä on yleisempi miehillä kuin naisilla. Miehillä tyrä voi olla myös kivespussissa ja naisilla reidessä.

Nivustyrän oireet

Nivustyrän huomaa pehmeänä ulkonemana nivusen alueella. Ulkonema voidaan painaa sisäänpäin ja yleensä se häviää hetkeksi näkyvistä makuulle käydessä. Raskaissa nostoissa ja ponnistusten yhteydessä tyrä voi pullistua ulos. Tyrä voi olla täysin huomaamaton pitkään, mutta voi muodostua myöhemmin kivuliaaksi.

Toisinaan ulos pullistuva suoliston osa kuroutuu vatsapeitteen aukkoon niin että verenkierto pullistumassa heikkenee. Tyrän kuroutuminen on yleisempää reisityrän kohdalla ja kuroutunut tyrä leikataan mahdollisimman pian.

Nivustyrän hoito

Nivustyrä voidaan poistaa ainoastaan kirurgisesti. Niin sanottua tyrävyötä voidaan kuitenkin käyttää estämään tyrän ulostyöntyminen.

Leikkauksen jälkeen nivusta voidaan rasittaa leikkaustyypistä riippuen hoitavan lääkärin ohjeiden mukaan.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: