Kirjoita hakusanasi

Kun sormi on ruhjoutunut, se turpoaa ja iholle kohoaa mustelma.

Kun sormi on ruhjoutunut, se turpoaa ja iholle kohoaa mustelma.

Ruhjoutunut sormi

Mainos:

Kun sormi on ruhjoutunut, ihon alle muodostuu verenvuotoa jänteiden ja lihasten painuttua voimakkaasti kasaan. Vuodon takia sormi turpoaa ja muodostuu mustelmia. Mikäli kynsi on saanut ruhjeen, kynsi voi irrota joidenkin päivien tai viikkojen jälkeen.

Sormen ruhjouduttua

Aivan ensimmäiseksi sormen ruhjouduttua tulee poistaa mahdolliset sormukset ja korut kyseisestä sormesta. Turvotuksen lisääntyessä sormus voi nimittäin alkaa kiristää ja estää verenkiertoa. Vauriokohtaan voi myös laittaa painesidoksen vähentämään turvotusta ja verenvuotoa. Sormi on hyvä pitää kohotusasennossa, eli sydämen tason yläpuolella.

Ennen sidoksen asettamista sormea voi myös huuhdella kylmällä vedellä tai laittaa pyyhkeeseen käärityn kylmäpakkauksen vähentämään kipua ja turvotusta. Tulee myös pikaisesti tarkistaa, onko sormessa luunmurtumia: jos sormea pystyy taivuttamaan, murtumia ei luultavimmin ole.

Ruhjeessa vahingoittuneet kynnet

Jos ruhje on sattunut juuri kynnen kohdalle, kynnen alle voi muodostua painetta verenvuodon takia. Tätä painetta voi yrittää helpottaa itse, vaikkakin keino on kivulias. Terävällä, kuumennetulla neulalla poltetaan reikä kynnen läpi. Reiän ei tule ulottua kynnen ja verenpurkauman alla olevaan ihoon saakka. Kun kynnen alle vuotanut veri purkautuu pois, paine ja kipu helpottavat.

Pese ja desinfioi haava huolellisesti. Kynsi tulee todennäköisesti irtoamaan parin viikon kuluessa, koska verenvuoto on irrottanut kynnen ihosta. Voit myös kääntyä terveyskeskuksen puoleen saadaksesi apua kuvatussa toimenpiteessä.

Milloin tarvitsen ammattiapua?

Ruhjoutunut sormi tulee olemaan turvonnut ja kipuileva useita päiviä. Jos sormesta katoaa tunto ruhjoutuessa, tulee kääntyä terveyskeskuksen puoleen. Samoin jos kipu ja turvotus eivät häviä, tai sormi on luonnottomassa asennossa.

Mikäli sormi on ruhjoutunut niin pahasti, että sormenpää on leikkautunut irti, irronnut pala otetaan talteen puhtaaseen pyyheliinaan tai vastaavaan. Pyyhkeeseen kääritty pala säilytetään kylmässä ja otetaan pikaisesti mukaan sairaalaan. Irtileikkautunutta osaa ei tule laittaa suoraan kosketuksiin jään tai kylmäpakkauksen kanssa, koska tuolloin vaarana on paleltumavamma.

Jos kipu alkaa uudelleen lisääntyä hyvin alkaneen toipumisen jälkeen, tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Toisinaan todella paha ruhjoutuminen on saattanut vaurioittaa verisuonia siinä määrin, että kudosta joudutaan amputoimaan. Useimmiten riittää itse ruhjealueen poistaminen, ja vakavampaa puuttumista tarvitaan vain, jos sormen hermotus on kärsinyt mittavan vaurion.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: