Kirjoita hakusanasi

Känsä syntyy usein epäsopivien kenkien käytöstä tai jalan asentovirheestä aiheutuvasta paikallisesta paineesta.

Känsä syntyy usein epäsopivien kenkien käytöstä tai jalan asentovirheestä aiheutuvasta paikallisesta paineesta.

Känsä

Mainos:

Känsä on kovettuma ihon ylimmässä kerroksessa eli orvaskesi-nimisessä osassa. Känsät muodostuvat usein epäsopivien kenkien tai jalan asentovirheen takia. Pitkäaikaisen hankauksen tai paineen seurauksena iho paksuuntuu ja kovettuu. Kovettuma voi muodostua varpaisiin, varpaan välien kohdalle tai jalan alle. Laskeutunut jalkaholvi tai toisiinsa hankaava varpaiden asento altistaa känsän syntymiselle.

Miten ehkäisen känsän syntymistä?

Känsän syntymistä voi ennaltaehkäistä sopivilla kengillä. Jos jalkaterässä on virheasentoa, minkä seurauksena paino jakautuu epätasaisesti, yksilölliset pohjalliset saattavat auttaa asiaa.

Känsän kotihoito

Känsää voi pehmittää jalkakylvyllä noin 20 minuutin ajan haaleassa vedessä. Kovettuman pehmennyttyä sitä voi hellävaraisesti viilata tai raspata pienemmäksi. Tämän jälkeen paikalle voi asettaa apteekista saatavan känsälaastarin, joka osaltaan pehmentää kovettunutta ihokerrosta ja vähentää kyseiseen jalan osaan kohdistuvaa painetta.

Laastarin sijasta voi jalkakylvyn jälkeen riittää jalkoja hoitava voide ja painetta vähentävä pehmuste. Jalkojen hoitovälineitä ja -aineita valitessa kannattaa kääntyä apteekin puoleen ja lukea käyttöohjeet huolellisesti.

Milloin ottaa yhteyttä terveyskeskukseen?

Jos känsä on toistuva kivulias vaiva, on hyvä olla yhteydessä terveyskeskukseen känsän pitkäaikaishoidosta. Jalkahoitaja tai -terapeutti on alan ammattilainen, jolle kannattaa varata aika erityisesti, jos känsästä kärsivällä on diabetes.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: