Kirjoita hakusanasi

Juoksijan polvi johtuu polven ylirasituksesta.

Juoksijan polvi johtuu polven ylirasituksesta.

Juoksijan polvi

Mainos:

Juoksijan polvi vaivaa ennen kaikkea juoksijoita, pyöräilijöitä ja muita kestävyysurheilijoita. Vaivalta välttyy venyttelemällä ja lepäämällä tarpeeksi.

Polvi voi tulehtua ja ärtyä liiasta rasituksesta, jolloin polvi kipeytyy. Tämä johtuu polven ulkosyrjällä sijaitsevan suoliluu-sääri-jännekimpun ja muiden rakenteiden ylirasituksesta.

Juoksijan polven oireet

Oireena voi olla pistävä kipu ulkoreidessä juuri polven yläpuolella tai koko reiden pituudella. Joskus polven ulkosivun sidekudos turpoaa ja paksunee.

Juoksijan polven syitä

Reisiluun ulkosivulla oleva jännekimppu kiinnittyy suoliluuhun sekä sääriluuhun. Polven korkeudella sidekudos liikkuu edestakaisin polvea koukistettaessa. Kun polvea koukistetaan, sidekudos liukuu reiden alaosan ulkokyhmyn yli ja syntyy hankausta. Vääränlaisessa kuormituksessa sidekudos vahingoittuu. Tällöin myös sidekudoksen alainen pehmytkudos voi tulehtua ja ärtyä, mikä aiheuttaa kipua.

Juoksijan polvi johtuu yleensä kovasta treenistä, tosin tietyissä lajeissa riski on suurempi kuin muissa. Riski kasvaa esimerkiksi kaltevalla pinnalla juostessa ja myös anatomiset seikat, kuten liian korkea tai matala jalkaholvi vaikuttavat riskiin.

Juoksijan polven diagnosointi

Juoksijan polvea diagnosoitaessa lääkäri tutkii polvea ja jalkaa erilaisilla testeillä. Joskus polvi röntgenkuvataan mahdollisten muiden vammojen varalta. Jos luustosta ei löydy vammoja, voidaan tehdä magneettikuvaus (MRI), jonka avulla saadaan parempi kuva pehmytkudoksesta kuin röntgenillä.

Suurin osa juoksijan polvesta kärsivistä, jopa 94 prosenttia, paranevat levon, venyttelyn ja fysioterapian avulla. Osa potilaista tarvitsee kortisonipistoksen päästäkseen eroon juoksijan polvesta. Harvinaisemmissa tapauksissa vaiva ei parane itsestään, ja voidaan tarvita leikkausta.

Juoksijan polven ehkäisy ja hoito

Riittävän levon lisäksi hoitona voidaan käyttää ortopedisia pohjallisia, jotka pitävät huolen, että jalkaterän, nilkan ja säären keskinäinen asento pysyy normaalina. Ulkoreiden hieronta ja venyttäminen auttavat myös.

Juoksijan polvea voi ehkäistä lämmittelemällä huolellisesti ennen treeniä ja venyttelemällä sen jälkeen. Jos vaiva johtuu eri pituisista jaloista, asia voidaan korjata erityisillä kengillä. Lisäksi polven ylikuormittamista tulisi välttää. Juokseminen kovalla alustalla tai kaltevalla pinnalla kasvattavat riskiä saada juoksijan polvi, joten näiden kanssa tulee olla varovainen.

Juoksijan polvi voi myös olla seurausta liian korkeista tai matalista jalkaholveista, jolloin vaivaan auttaa ortopedisten pohjallisten käyttö. Hyvä pohjallinen on tarpeeksi jäykkä tukeakseen jalkaa, mutta joustaa kuitenkin sen verran, että jalka pääsee liikkumaan luonnollisesti.

 

Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: