Kirjoita hakusanasi

Vasaravarvas tarkoittaa varpaan taipumista käyräksi.

Vasaravarvas tarkoittaa varpaan taipumista käyräksi.

Vasaravarvas

Mainos:

Vasaravarvas tarkoittaa, että yksi tai useampi isovarpaan viereisistä varpaista on käyristynyt. Nimitys tulee siitä, että varvasnivelten asento tuo mieleen vasaran. Jos kenkä hankaa vielä varpaan yläpintaa, paikalle muodostuu helposti kovettuma ja haavaumia. Vasaravarpaan vaivoja voidaan erotella sen mukaan, mikä varpaan nivelistä on käyristynyt.

Mikä aiheuttaa vasaravarpaan?

Vasaravarvasta esiintyy yleisimmin naisilla ja useimmiten etuvarpaassa. Syynä voivat olla esimerkiksi liian ahtaat kengät. Mikäli jokin jalan varpaista on selvästi pidempi kuin muut, riski vasaravarpaan muodostumiselle on olemassa. Reuma vaurioittaa usein varpaiden niveliä ja sitä kautta altistaa myös vasaravarpaan syntymiselle. Vaivaisenluu, joka kääntää isovarpaan kohti muita varpaita, voi samalla aiheuttaa vasaravarpaan rinnakkaisiin varpaisiin. Jalkaholvin laskeutuminen altistaa myös vasaravarpaalle.

Diagnoosi ja hoito

Lievän vasaravarpaan hoidoksi saattaa riittää tukipohjallinen ja tilavat jalkineet. Vaivan helpottamiseksi suositellaan jalkakylpyjä, jotka pehmittävät kovettumia. Kylvyn jälkeen voi lisäksi varovasti raspata kovettumaa, ja lopuksi levittää jalkoihin hoitovoidetta. Jalkahoitajalta tai -terapeutilta voi hankkia erityisen kumisen pehmusteen, joka laitetaan kenkään kohottamaan jalkaholvin etuosaa niin, että varpaat tulevat parempaan asentoon.

Kengissä tulee olla riittävästi tilaa päkiän kohdalla. Jalkineet eivät kuitenkaan saa olla liian suuret, jotta kävellessä jalkaterä ei liu’u kengän sisällä. Jalkavoimistelu ja venyttely ovat myös hyväksi.

Vasaravarpaan leikkaushoito

Vasaravarpaan leikkaushoidossa poistetaan pieni osa kyseisen varpaan kohdalla olevasta jalkapöydän luusta. Näin vasaravarvas saadaan suoristumaan ja siitä tulee hitusen lyhyempi kuin ennen. Toinen vaihtoehto on varpaan jäykistäminen.

Leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa poliklinikkakäyntinä. Varvas voi olla turvonnut ja jonkin verran kivulias, mitä voi hoitaa kipulääkkeillä. Ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen suositellaan jalkaa pidettäväksi kohotusasennossa mahdollisimman paljon. Tikkien poisto tapahtuu noin kahden viikon kuluttua. Mikäli herää epäilys leikkaushaavan tulehtumisesta, tulee ottaa yhteys hoitavaan sairaalaan.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: