Kirjoita hakusanasi

Hiirikädeksi kutsutaan tietokoneen käytöstä ilmeneviä vaivoja, kuten käsien särkyä tai niskan jäykkyyttä.

Hiirikädeksi kutsutaan tietokoneen käytöstä ilmeneviä vaivoja, kuten käsien särkyä tai niskan jäykkyyttä.

Hiirikäsi

Mainos:

Hiirikäsi on käsite, joka kattaa tietokoneen käytöstä johtuvat ongelmat. Siitä seuraa yleensä jäykkyyttä niskassa, selässä, olkapäissä, ranteissa ja sormissa. Oireita tavataan yleisimmin niillä, jotka työskentelevät tietokoneilla. Nimi tulee tietokoneen hiirestä ja siitä, miten sen liikuttamisen toistuvat liikkeet aiheuttavat näitä ongelmia. Hiirikäsi on melkeinpä uusi kansantauti, koska siitä kärsivien määrä kasvaa tietotekniikan yleistyessä. Koska tietokoneita on joka paikassa, monet viettävät päivänsä näyttöpäätteen äärellä. 

Miksi hiirikäsi saadaan?

Hiiren liikuttamisen toistuvat liikkeet aiheuttavat ongelmia. Useat istuvat koneen ääressä pitäen kättään luonnottomassa asennossa, joka aiheuttaa kipua pidemmän päälle, koska lihakset ovat jännittyneet. Kun lihasten kuidut jännittyvät, se aiheuttaa kipua ja johtaa hiirikäteen. Usein pitkät työrupeamat ja taukojen vähäisyys ovat syitä hiirikäteen. 

Oireet

Koska hiirikäsi ei välttämättä kohdistu käteen, voi sitä olla hankala diagnosoida. Yleensä käsissä tuntuva kipu ilmaantuu sekä liikkeessä että levossa. Muita hiirikäden oireita ovat niskan jäykkyys, pään kääntämisen hankaluus, käsien ja sormien tunnottomuus sekä päänsärky. Kylmäkätisyyttä voi myös esiintyä. 

Diagnoosi

Hiirikättä arvioidaan oireiden sekä sairauskertomuksen perusteella. Tämä tehdään siksi, jotta voidaan sulkea pois muita sairauksia. Hiirikäsi itsessään ei yleensä vaadi lääkärin hoitoa. 

Hoito

Hiirikäteen ei ole lääkehoitoa. Itse voi kuitenkin helpottaa oloaan ja esimerkiksi toimistotyöntekijöille suositellaan venyttelyä työpäivän aikana. Tietokoneen käytössä hiiren vaihtaminen toiselle kädelle tai pikanäppäimien käyttäminen ovat vaihtoehtoja. Hiirtä käyttäessä ranteen suorana pitäminen auttaa, samoin kuin istuma-asennon vaihtaminen. On suositeltavaa pitää taukoa ja venytellä kahden tunnin välein. Nämä keinot helpottavat hiirikäden oireita, koska yksitoikkoinen liike saadaan säännöllisin väliajoin keskeytettyä. Hyvä työtuoli on hyväksi selälle ja lisäksi on tärkeää istua mahdollisimman ryhdikkäästi. 

Muuta

Yleensä hiirikäden aiheuttamat ongelmat helpottavat, kun tietokonetta käytettäessä kiinnitetään parempaa huomiota työskentelyasentoon ja taukoihin. Jos ongelmia esiintyy vielä muutaman viikon jälkeen tai jos hiirikäsi pahenee, on syytä ottaa yhteyttä fysioterapeuttiin, naprapaattiin tai kiropraktikkoon.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: