Kirjoita hakusanasi

Vinterkräksjuka börjar plötsligt med kräkningar, diarréer och magsmärtor.

Vinterkräksjuka börjar plötsligt med kräkningar, diarréer och magsmärtor.

Norovirus

Mainos:

Norovirus on virus, joka aiheuttaa oksennus- ja ripulitautia. Norovirus tarttuu erittäin herkästi. Tyypillisiä oireita ovat oksentelu, ripuli ja vatsakivut. Oireet alkavat äkillisesti.

Tauti kestää yleensä muutaman päivän ja paranee itsestään. Noroviruksia esiintyy eniten marraskuun ja huhtikuun välisenä aikana.

Norovirusinfektio

Norovirukset kuuluvat kalikiviruksiin. Ne ovat yleisimpiä vatsatautien aiheuttajia ja tarttuvat herkästi. Taudin itämisaika on 12−48 tuntia. Oireet alkavat äkillisesti. Tyypillisimpiä oireita ovat oksentelu, ripuli ja vatsakivut. Oireet häviävät muutaman päivän kuluttua. Norovirusinfektion sairastunut saa infektiosuojan, mutta sen kesto on hyvin lyhyt. Taudin voi sairastaa useita kertoja.

Tartunta

  • Norovirus tarttuu erittäin herkästi.
  • Tartunta voi tapahtua suoraan tai välillisesti.
  • Viruksen voi saada saastuneista pinnoista (esim. pöydät, ovenkahvat).
  • Tartunnan voi saada myös sairastuneen henkilön käsittelemästä ruoasta.
  • Virus tarttuu raakojen äyriäisten tai huonosti kypsennetyn ruoan välityksellä.

Norovirusinfektion yleisimmät oireet

Oireet ilmaantuvat pian tartunnan jälkeen. Itämisaika on 12−48 tuntia. Tyypillisiä oireita ovat oksentelu, ripuli ja vatsakivut. Oksentelua ja ripulia kestää 1−3 päivää.

Norovirusinfektion hoito

Norovirusinfektion aikana on tärkeää juoda runsaasti, koska elimistö menettää taudin aikana paljon nesteitä ja suoloja. Nestettä on hyvä juoda pieniä määriä kerrallaan ja usein. Ruokaa voi syödä normaalisti, kun ripuli laantuu. 

Norovirusinfektion ehkäiseminen

  • Tartuntaa voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla ja elintarvikkeiden hygieenisellä käsittelyllä.
  • Kädet on pestävä huolellisesti ennen ruokailua ja WC-käynnin jälkeen.
  • Varsinkin kouluissa, päiväkodeissa, työpaikoilla ja julkisissa tiloissa nestesaippuan ja paperisten käsipyyhkeiden käyttäminen on suositeltavaa.
  • Kannattaa välttää noutoruokapöytiä, joissa useat ihmiset koskettelevat ruokia.
  • Tautiin sairastuneita ihmisiä on syytä välttää.

Milloin hoitoon

Tauti ei ole vaarallinen ja paranee yleensä muutamassa päivässä. Hoitoon kannattaa hakeutua, jos kärsii nestehukasta. Nestehukan oireita ovat väriltään tumma virtsa, virtsan vähäinen määrä, väsymys ja limakalvojen kuivuminen.

Huom.

Töihin, kouluun tai päivähoitoon saa mennä vasta 48 tunnin kuluttua oireiden loppumisesta. Näin vältetään taudin leviäminen.

 

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: