Kirjoita hakusanasi

Päänsärky

Päänsärky

Mainos:

Päänsärky on aikuisilla hyvin yleinen vaiva.  Se on yleensä vaaraton, hetkellinen kiputila, joka menee ohi itsestään tai ilman reseptiä saatavilla särkylääkkeillä. Päänsäryn saattaa aiheuttaa stressi, lihaksien jäykkyydet, flunssa tai heikko näkö. Jopa hermostuminen saattaa laukaista kiputilan. Joskus päänsärky saattaa kuitenkin olla merkki vakavammasta sairaudesta. Mikäli saat äkillisen kovan päänsäryn, ota yhteyttä päivystävään lääkäriasemaan.

Mikä laukaisee päänsäryn?

Päänsäryn yleisimmät aiheuttajat ovat hermostuneisuus, huolestuneisuus, pelkotilat, stressi sekä jännittyneisyys. Päänsäryn saattaa myös aiheuttaa hampaiden narskuttelu tai voimakas leukaperien yhteen pureminen nukuttaessa. Vilustuminen, hormonitasapainon heilahtelu, unen puute, alkoholi ja tupakointi ovat myös usein syynä satunnaiseen päänsärkyyn. Bakteerien tai virusten aiheuttamat tulehdukset saattavat myös aiheuttaa päänsärkyä.

Jännityksen aiheuttama päänsärky on tavallista Suomessa. Lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain jännityspäänsäryistä.

Päänsäryn oireet

Tavallisen päänsäryn oire on kivun tunne pään alueella. Kivun tyyppi, voimakkuus ja paikallisuus vaihtelevat säryn aiheuttajan mukaan.

Päänsäryn diagnosointi

Usein päänsäryn diagnosointiin riittää tapaaminen lääkärin kanssa. Hän suorittaa nopean tutkimuksen varmistaakseen sen, ettei ole kysymys vakavammasta sairaudesta. Joskus saattaa kuitenkin perusteellisempi tutkimus olla tarpeen. Tällöin voidaan ottaa verinäytteitä hemoglobiinin, veren sokeriarvojen tai senkan tutkimiseksi. Röntgenkuvilla ja ruumiinlämmön mittaamisella voidaan myös selvittää päänsäryn syytä.

Päänsäryn hoito

Päänsärky ei yleensä ole vaarallista. Kuitenkin joissain tapauksissa kipu pään alueella saattaa olla merkki vakavammasta sairaudesta kuten aivoverenvuodosta, aivokalvontulehduksesta tai aivokasvaimesta.

Hakeudu hoitoon, jos päänsärky kestää kauemmin kuin viikon, päänsäryn yhteydessä nenästä vuotaa vihertävää eritettä tai jos särky on niin intensiivistä, että kipulääkkeitä tarvitaan useita kertoja viikossa.

Soita välittömästi hätänumeroon 112 

Jos päänsärky tulee yllättäen ja pahenee nopeasti, pahimmillaan johtaen henkilön tajunnan menettämiseen.

Jos päänsäryn yhteydessä nousee korkea kuume, pään taivuttaminen eteenpäin on vaikeaa tai iholle nousee näppylöitä tai ilmentyy muita ihomuutoksia.

Jos äkillisen päänsäryn yhteydessä esiintyy puhevaikeuksia, kramppeja tai tuntoaistin häviämistä jossakin ruumiinosassa.

 

Hyviä neuvoja

Päänsärkyä voi ehkäistä syömällä säännöllisesti ja huolehtimalla riittävästä unen määrästä.

Syö säännöllisesti

Juo vettä, varsinkin alkoholin nauttimisen yhteydessä

Huolehdi riittävästä valaistuksesta lukiessasi ja työskennellessäsi

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: