Kirjoita hakusanasi

Verenvuototaudit

Verenvuototaudit

Mainos:

Verenvuototaudit ovat perinnöllisiä. Niitä on useita eri tyyppejä. Verenvuototaudeissa veren hyytyminen häiriintyy, mikä johtuu tiettyjen veressä olevien proteiinien eli hyytymistekijöiden synnynnäisestä puuttumisesta. Verenvuotoalttiutta ehkäistään antamalla lääkkeitä, jotka sisältävät puuttuvia hyytymistekijöitä. Hoidon ansiosta potilas voi elää normaalia elämää.

Verenvuototaudeissa veren hyytyminen on häiriintynyt. Sairauksia on useita eri tyyppejä. Yleisimpiä tyyppejä ovat von Willebrandin tauti sekä hemofilia A ja hemofilia B. Verenvuototaudit ovat vaarallisia, koska niihin liittyy sisäisen verenvuodon vaara. Sairauksia voidaan hoitaa erilaisilla hoitomenetelmillä.

Verenvuototautien syyt

Verenvuototaudit johtuvat tiettyjen veressä olevien hyytymistekijöiden synnynnäisestä puuttumisesta. Hyytymistekijöiden puuttumisen takia veri ei pysty hyytymään. Verenvuototaudit ovat perinnöllisiä. Yleisin verenvuototauti on von Willebrandin tauti. Se on yleensä hyvin lievä. Tautia esiintyy sekä miehillä että naisilla. Taudin keksi suomalainen sisätautilääkäri von Willebrand, jonka mukaan tauti on myös nimetty. Muita yleisiä verenvuototauteja ovat hemofilia A ja hemofilia B, joista on olemassa useita eri tyyppejä. Hemofilia A:ta ja B:tä esiintyy lähinnä pojilla. Hoidon ansiosta potilaat pystyvät elämään lähes normaalia elämää. Potilaiden on kuitenkin varottava saamasta mm. haavoja, sillä haavat voivat vuotaa pitkään.

Verenvuototautien oireet

Verenvuototaudeissa ilmenevät oireet riippuvat taudin tyypistä. Oireita ovat mm. verta vuotavat ikenet, mustelmat ja naisilla runsaat kuukautiset. Joillakin esiintyy käsi- ja jalkakipuja sekä nivelvaivoja. Kivut johtuvat yleensä niveliin ja lihaksiin vuotavasta verestä. Verenvuototautia epäiltäessä kannattaa aina hakeutua hoitoon. 

Verenvuototautien hoito

Verenvuotoalttiutta ehkäistään antamalla suonensisäisesti ruiskeena puuttuvaa hyytymistekijää sisältävää ainetta. Aine saa veren hyytymään paremmin. Sairauden lievemmissä muodoissa käytetään nenäsumutteita. Pienille lapsille aine annetaan keskuslaskimoon yhdistetyn ihonalaisen laskimoportin kautta. Verenvuototautia sairastava lapsi saattaa tarvita kypärän pään suojaksi. Potilaan kannattaa huolehtia hampaiden hoidosta, jotta ikenet eivät vuotaisi verta. Liikkuminen on tärkeää, sillä se ylläpitää nivelien liikkuvuutta.  

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: