Kirjoita hakusanasi

Ensimmäinen merkki borrelioosista on iso (yli 5cm) punoittava alue iholla punkin puremakohdassa.

Ensimmäinen merkki borrelioosista on iso (yli 5cm) punoittava alue iholla punkin puremakohdassa.

Borrelioosi

Mainos:

Jos punkin pureman jälkeen huomaat ihollasi suuren punaisen, rengasmaisen alueen, olet voinut saada Borrelia-tartunnan.

Mikä on borrelioosi?

Borrelioosi on tulehdus, joka leviää punkkien kautta. Kun Borrelia-bakteeria kantava punkki eli puutiainen pureutuu ihoon ja imee verta, siirtyvät bakteerit ihmiseen.

Kuinka borrelioosi tarttuu?

Jos punkki on ehtinyt purra ja havaitset iholla punoitusta, ole valppaana. Ensimmäinen merkki borrelioosista on iso, yli viiden senttimetrin kokoinen, punoittava alue iholla punkin puremakohdassa. Ihon punoitus tulee esiin noin 1-4 viikon kuluessa puremasta. Samalla kun punainen alue leviää rengasmaisesti, punoitus vaalenee keskeltä.

Borrelioositartunnan riski pienenee merkittävästi, jos kiinni pureutunut punkki poistetaan ihosta nopeasti. Tämä johtuu siitä, että kestää noin vuorokausi, kunnes Borrelia-bakteeria alkaa siirtyä punkista ihmisen verenkiertoon. 

Tavallisimmat oireet

Borrelioosi aiheuttaa erityyppisiä iho-oireita, mutta puolet tartunnan saaneista saavat myös muita oireita kuten väsymystä, päänsärkyä, lievää kuumeilua sekä nivelvaivoja. Joskus myös imusolmukkeet turpoavat. Tavallisin oire on kuitenkin yli 5cm kokoinen punoittava alue iholla. Tämä punoitus suurenee jatkuvasti ja samalla se vaalenee keskeltä näyttäen lopulta rengasmaiselta. Punoitus iholla voi olla joko tasaisen punainen alue, soikion mallinen tai muodoltaan epäsäännöllinen. Eräs ihomuutoksen muoto borrelioosin yhteydessä on suuri sinipunainen kyhmy korvalehdissä tai nänneissä, niin sanottu Borrelia lymfosytooma. Tavallista on, että kyhmyn läheisyydessä olevat imusolmukkeet ovat silloin turvoksissa.

Pitkittyneessä ja levinneessä borrelioosissa oireita voi esiintyä vuosienkin päästä. Tuolloin voi ilmaantua lisää ihomuutoksia, kuten vaalean sinipunaisia alueita käsiin ja jalkoihin. Jonkin ajan kuluttua väri vaalenee ja iho hieman kovettuu sekä muuttuu arpimaiseksi.

Yksi borrelioosin vakavampi muoto on hermostoon levinnyt neuroborrelioosi. Neuroborrelioosi voi aiheuttaa väliaikaisen kasvohalvauksen, jota esiintyy vajaalla kymmenesosalla tartunnan saaneista. Halvausoire ilmenee yleensä parin kuukauden sisällä puremasta, mutta ajankohta voi vaihdella muutamasta viikosta puoleen vuoteen.

Diagnoosi

Pelkkä iho-oire yleensä riittää diagnoosia varten. Tarvittaessa testataan veren vasta-aineet noin kuuden viikon päästä oireista. Neuroborrelioosi-epäilyssä voidaan tehdä myös selkäydinpunktio.

Hoito

Borrelioosia hoidetaan usein onnistuneesti kymmenen päivän penisilliinikuurilla. Jos infektio on levinnyt, käytetään myös muita antibiootteja. Joissakin tapauksissa antibiootti annetaan potilaalle suonensisäisesti tiputuksena sairaalassa.

Kuinka voi suojautua?

  • Tee päivittäinen koko vartalon ja pään alueen ”punkkitarkastus”, jos liikut punkkialueella.
  • Tarkista etenkin ohuet ihoalueet kuten polvet, nivuset ja navan seutu.
  • Poista punkki nopeasti apteekista saatavilla punkkipihdeillä.
  • Käytä heinikossa liikkuessasi peittävää asua ja laita housunlahkeet saappaisiin.
  • Huomioi välittömästi oireet ja ihomuutokset.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos vähänkin epäilet saaneesi tartunnan ja mietit, mitä pitäisi tehdä.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: