Kirjoita hakusanasi

CP-vammaisen liikuntakyky on alentunut ja hän voi usein tarvita apuvälineitä.

CP-vammaisen liikuntakyky on alentunut ja hän voi usein tarvita apuvälineitä.

CP-vamma

Mainos:

CP-oireyhtymä eli CP-vamma on liikuntavamma, jota voi esiintyä niin lieväasteisena kuin vaikeampanakin muotona. CP-vamma ilmenee vartalon ja lihasten koordinaatiovaikeuksina sekä liikkumisvaikeutena. CP-vamma tarkoittaa joko syntymässä tai ennen toista ikävuotta syntynyt aivovauriota. CP-vammaisuus ei ole periytyvää. Erilaisten hoitomuotojen ja terapioiden avulla voidaan helpottaa ja tukea CP-vammaisen elämänlaatua.

Mikä on CP-vamma?

CP-oireyhtymä eli CP tarkoittaa häiriötä tietyissä lihasryhmissä, jolloin lihakset eivät toimi normaalisti. Häiriö voi olla lievä, jolloin esimerkiksi liikkuminen sujuu ilman apuvälineitä, tai vaikeampiasteinen, jolloin tarvitaan usein muun muassa pyörätuolia liikkumisen apuna. CP-vamma on yleensä ennen toista ikävuotta syntynyt aivovaurio. Se voi kuitenkin syntyä jo raskauden tai synnytyksen aikana. CP-vammalla tarkoitetaan vaikeutta ohjata lihasryhmien toimintaa. CP-vamma on parantumaton, mutta sen haitta-aste voi lapsen kasvaessa ja kehittyessä muuttua. Lisäksi erilaisten terapiamuotojen ja hoitojen avulla voidaan tukea CP-vammaisen elämää. CP-vamma ei ole kehitysvamma.

CP-vamman oireet

CP-vammatyypit voidaan jakaa eri ryhmiin niiden vaikutusten mukaan. Yleisin CP-vammatyyppi on spastinen CP-vamma ja sillä tarkoitetaan yhden tai useamman lihasryhmän pysyvästi kohonnutta lihasjänteyttä. Muita vamman liitännäisoireita ovat vartalon pakkoliikkeet, huono tasapaino ja liikkeiden hallitsemattomuus. Myös epilepsiaa tai näkö- ja kuulovammoja voi esiintyä.

CP-vamman hoito

CP-vamma on parantumaton, mutta erilaisten kuntoutusmuotojen ja apuvälineiden avulla voidaan parantaa ja helpottaa liikkuvuutta.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: