Kirjoita hakusanasi

Kilpirauhasen liikatoiminta

Kilpirauhasen liikatoiminta

Mainos:

Kilpirauhanen tuottaa kilpirauhashormonia, joka säätelee elimistön aineenvaihduntaa. Sekä kilpirauhasen liikatoiminta että vajaatoiminta aiheuttavat useita erilaisia oireita. Niistä johtuvat oireet sekoitetaan usein masennukseen, syömishäiriöihin tai vaihdevuosiin.

Kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminnasta johtuvien oireiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Diagnosointi sen sijaan on hyvinkin helppoa: ne voidaan todeta verikokeilla.

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormonia, tyroksiinia. Kilpirauhasen liikatoiminta voi johtua eri syistä. Basedowin taudin seurauksena kilpirauhanen toimii liian vilkaasti. Myrkkystruumassa kilpirauhaseen muodostuneet kyhmyt tuottavat liikaa kilpirauhashormonia. 

Kilpirauhashormonien merkitys

Kilpirauhanen tuottaa kolmea hormonia, tyroniinia, trijodityroniinia sekä käänteistä trijodityroniinia. Niitä tarvitaan elimistön normaalin toiminnan ylläpitämiseen. Hormonit vaikuttavat useisiin soluihin, kehon elimiin ja energian käyttöön sekä säätelevät perusaineenvaihduntaa ja kehon lämpötilaa. Kilpirauhashormoneilla on merkittävä rooli kehon hyvinvoinnissa. Kilpirauhasen liikatoiminta kiihdyttää aineenvaihduntaa merkittävästi, vajaatoiminta puolestaan hidastuttaa aineenvaihduntaa.

Kilpirauhashormonin liikatuotanto kiihdyttää mm. aineenvaihduntaa, aiheuttaa laihtumista ja sydämen tykytystä. Vajaatoiminta aiheuttaa mm. jatkuvaa palelemista, lihomista ja painonhallintaongelmia. Sekä liiallinen määrä että liian vähäinen määrä kilpirauhashormonia voi aiheuttaa väsymystä ja univaikeuksia.

Kilpirauhasoireet ovat huomattavasti yleisempiä naisilla kuin miehillä. Kilpirauhashäiriöiden perimmäistä syytä ei vielä tiedetä. Todennäköisesti perinnöllisyys, stressi ja virusinfektiot altistavat häiriöille.

Kilpirauhasen liikatoiminta

Tavallisimmat oireet: 

 

  • ahdistuneisuus
  • väsymys
  • kireys
  • surullisuus 
  • laihtuminen
  • hikoilu, lämmön sietokyvyn heikkeneminen
  • lämmin, kostea iho
  • hermostuneisuus
  • vapina
  • sydämen tykytys
  • korkea pulssi
  • kuukautiskierron häiriöt
  • lihasheikkous

 

Mitä elimistössä tapahtuu?

Kilpirauhasen liikatoiminta kiihdyttää aineenvaihduntaa. Sydän lyö nopeasti, hikoiluttaa sekä kädet vapisevat. Monet laihtuvat. Stressi aiheuttaa usein samankaltaisia oireita, mikä vaikeuttaa kilpirauhasen liikatoiminnan diagnosointia. 

Alentunut lämmön sietokyky, äkkipikaisuus, masennus ja sydämen tykytykset ovat vaihdevuosille tyypillisiä oireita. Kilpirauhasen liikatoiminta on aina hoidettava, koska liiallinen kilpirauhashormonien määrä voi vaurioittaa elimiä ja voi olla vaarallista etenkin sydämelle.

Hoitomuodot

Leikkaus
Leikkauksessa poistetaan koko kilpirauhanen tai osa siitä, minkä seurauksena hormonituotanto vähenee. Hormonia erittyy usein liian vähän, jolloin sitä otetaan tablettimuodossa.

Lääkehoito
Lääkkeillä eli tyreostaateilla estetään kilpirauhashormonin tuotanto. Lääkkeitä käytetään yleensä 1−2 vuotta. Lääkitystä voidaan käyttää yhdessä radiojodihoidon kanssa tai ennen leikkaushoitoa.

Radiojodihoito
Radioaktiivinen jodi vaikuttaa ainoastaan kilpirauhaseen. Kilpirauhanen tarvitsee jodia kilpirauhashormonin tuottamiseen. Radiojodi tuhoaa kilpirauhassoluja, jonka seurauksena kilpirauhashormonin liikatuotanto loppuu. Hoito johtaa usein vajaatoimintaan, joten kilpirauhashormonia otetaan tablettimuodossa. Radiojodihoitoa ei tehdä pienille lapsille ja raskaana oleville.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: