Kirjoita hakusanasi

Aina etsimässä vessaa? Yliaktiiviseen rakkoon löytyy apua.

Aina etsimässä vessaa? Yliaktiiviseen rakkoon löytyy apua.

Inkontinenssi – yliaktiivinen rakko

Mainos:

Virtsankarkailu on monille suuri ongelma. Inkontinenssi ja virtsarakon ongelmat määritellään usein naisten ongelmiksi, mutta tosiasiassa nämä vaivaavat miehiä lähes yhtä paljon. 

Yliaktiivisesta rakosta arvioidaan kärsivän noin joka viidennen yli 40-vuotiaan. Monet ovat häpeissään eivätkä kehtaa puhua asiasta, vaikka apua on saatavilla. Uusilla tehokkailla lääkkeillä ja kuntoutusohjelmalla elämästä voi tulla taas normaalia. 

Yliaktiivinen rakko aikuisilla

Aikuisten yliaktiivinen rakko ei ole normaalia missään iässä. Aikuiset voivat tietoisesti ajoittaa virtsarakon tyhjentämisen sopivaan aikaan ja paikkaan. Tavallisesti virtsarakon täyttymisen alkaa tuntea, kun se on puolillaan. Tässä vaiheessa on vielä runsaasti aikaa etsiä vessaa tai odottaa. 

Yliaktiivisesta rakosta kärsivät tuntevat rakon olevan täynnä, vaikka siellä ei olisikaan juuri mitään. Usein tunne tulee nopeasti. Joskus yliaktiivinen rakko voi supistella niin voimakkaasti, että sinun täytyy kiirehtiä vessaan. On myös mahdollista, ettet pysty pidättelemään vessaan asti. 

Inkontinenssin yleisimmät oireet

Yliaktiivinen rakko voi vaikuttaa elämään merkittävästi ja joskus vaivasta kärsivä joutuu suunnittelemaan koko päivänsä sen mukaan. 

Yliaktiivisen rakon tavallisimmat oireet ovat:

 • useat tiheät wc-käynnit, 8 kertaa tai useammin päivässä, usein virtsaamisten välinen aika ei ole pitkä
 • pakkokarkailu – äkillinen ja voimakas virtsaamistarve
 • virtsankarkailu – virtsan pidätteleminen on vaikeaa, usein virtsankarkailua ennen wc-käyntiä

Yleensä kaksi ensimmäistä oiretta ovat ne, jotka häiritsevät eniten. Joillakin ihmisillä on myös vaikeuksia virtsankarkailun kanssa.

Erilaisia virtsarakon ongelmia

Eri virtsarakon ongelmia käsitellään eri tavoin. Yleisimmät ongelmat ovat yliaktiivinen rakko, ponnistusinkontinenssi sekä sekainkontinenssi, joka on sekoitus kahta edellistä. 

 1. Yliaktiivisesta rakosta kärsivät virtsaavat usein. Ongelma aiheutuu virtsarakon seinämän lihaksen yliaktiivisuudesta. Siitä voivat kärsiä sekä miehet että naiset. 
 2. Ponnistusinkontinenssissa tapahtuu virtsankarkailua yskiessä, aivastaessa tai vastaavassa tilanteessa. Tämä on yleisempää naisilla. Tämä johtuu lantionpohjan lihasten ja sidekudoksen heikentymisestä ja on yleistä esimerkiksi raskausaikana tai sen jälkeen.
 3. Sekainkontinenssissa ongelmia ilmenee sekä virtsan pidättämisessä että tihentyneessä virtsaamistarpeessa. 
 4. Jatkuva virtsankarkailu. Tämä on yleisintä miehillä, joilla on eturauhasongelmia. Voi esiintyä myös sairauksien, kuten diabeteksen tai selkäytimen muutoksien yhteydessä.

Hoito auttaa inkontinenssiin

Yliaktiivisesta rakosta kärsivien täytyy mennä virtsaamaan tunnin välein tai jopa useammin. Monet ovat häpeissään eivätkä hae apua, vaikka sitä olisi tarjolla. 

 1. Harjoitukset. Lantionpohjan lihaksia voi harjoittaa puristamalla. Säännöllinen harjoittaminen voi lievittää oireita sekä sillä voi jopa päästä eroon vaivasta.
 2. Virtsarakon harjoittaminen. Lisää aikaa wc-käyntien välille. 
 3. Lääkkeet. On lääkkeitä, jotka auttavat yliaktiiviseen rakkoon. Lääkitys estää hermosignaaleja ja rauhoittaa yliaktiivisuutta. Paras tulos saadaan yhdistämällä tämä virtsarakon harjoittamiseen.
 4. Leikkaus. Mahdollinen vaihtoehto, mikäli lantionpohjan lihasten harjoittaminen ei tuo apua ponnistusinkontinenssiin. 

Yliaktiiviseen rakkoon ei ole helppoa parannuskeinoa. Elämäntapojen muutokset, uudet juomatavat ja rakon harjoittaminen yhdessä takaavat parhaat hoitotulokset. 

Avun hakemisesta

Monet yliaktiivisesta rakosta kärsivät ovat häpeissään, eivätkä siksi halua hakea apua. Hakemalla apua elämä on kuitenkin helpompaa. Apua saat:

Terveyskeskuksesta, joka auttaa sinua suoraan tai ohjaa sinut eteenpäin

 • fysioterapeutille, joka auttaa lantionpohjan lihasten harjoittamisessa
 • uroterapeutille, joka on erikoistunut virtsarakon ongelmiin
 • koulutetulle sairaanhoitajalle tai vaikkapa kätilön vastaanotolle
 • urologille tai gynekologille, jotka auttavat miesten ja naisten ongelmissa

Ihmisten pitäisi pystyä puhumaan tästä ongelmasta. Se helpottaisi oloa. 

 

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: