Kirjoita hakusanasi

Jalkaterän ja säären haavaumat

Mainos:

Yli kuusi viikkoa kestänyttä jalkaterän tai säären haavaumaa kutsutaan krooniseksi tai hitaasti paranevaksi jalkaterän tai säären haavaumaksi. Jalkaterässä tai sääressä esiintyvä valtimoperäinen ja laskimoperäinen haavauma johtuu verenkierron häiriöstä jalassa. Haavaumien ulkonäkö vaihtelee.

Valtimoperäinen ja laskimoperäinen haavauma 

Valtimoperäinen jalkaterän tai säären haavauma syntyy, kun veri ei pysty kunnolla kiertämään valtimoiden ahtauden takia. Koska iho ei heikon verenkierron takia saa tarpeeksi happea ja ravinteita, se muuttuu hauraammaksi. Tämän seurauksena iholle muodostuu herkästi haavaumia, jotka myös paranevat hitaasti heikentyneen verenkierron takia. Valtimoperäinen haavauma on hyvin kipeä ja voi vaikeuttaa nukkumista ja liikkumista. Valtimoperäisiä haavaumia esiintyy eniten miehillä. Tupakointi ja diabetes lisäävät sairastumisriskiä. Haavauma on puhdistettava usein, ettei se tulehdu.

Laskimoperäinen jalkaterän tai säären haavauma syntyy, kun laskimoiden verenkierto heikkenee. Laskimoiden tehtävä on kuljettaa verta takaisin sydämeen. Laskimoperäinen haavauma on kaikkein yleisin jalkaterän ja säären haavauman tyyppi. Toisinaan verenkierto saattaa heiketä sekä valtimoissa että laskimoissa. Laskimohaava ei yleensä aiheuta kipua. Arviolta puolet kaikista jalkaterän ja säären haavaumista on laskimoperäisiä haavaumia. Valtimoperäiset haavaumat ovat yleistyneet ja niiden osuus on noin viidennes. Vaikeasti paranevat jalkaterän ja säären haavaumat voivat johtua myös erilaisista sairauksista. Toisinaan syynä voi olla jokin vamma tai ihosairaus, mutta niistä johtuvat hitaasti paranevat haavaumat ovat melko harvinaisia.

Jalkaterän ja säären haavaumien hoito

Jalkaterän ja säären haavaumien hoito riippuu haavauman vaikeusasteesta. Haavauman säännöllinen puhdistaminen on tärkeää. Haavaumaan ei myöskään saa päästää likaa. Jos haavaumaa särkee, haavaumalle voi sivellä kipua lievittävää voidetta lääkärin ohjeiden mukaan. Ennen kuin haavauman hoito aloitetaan, sen takana oleva syy on selvitettävä. Jos haavauma ei parane, potilas saattaa tarvita ihonsiirron. On kuitenkin hyvä muistaa, että haavauman paraneminen vie kauan ja vaatii potilaalta kärsivällisyyttä.

Kuinka jalkaterän ja säären haavaumia voi ehkäistä?

Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion noudattaminen on tärkeää. Säännöllinen liikunta edesauttaa uusien verisuonien muodostumista jalassa. Liikuntaa on kuitenkin vältettävä silloin, kun jalkaterässä tai sääressä on tulehtunut haavauma. Liiallisen nesteen kerääntymistä elimistöön on syytä välttää. Joissakin tapauksissa saatetaan tarvita virtsaneritystä lisääviä lääkkeitä. 

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Kynsisieni
7 helmikuu, 2022

Kynsisieni

Kynsiin voi kehittyä kynsisieni kosteissa ja lämpimissä...

Mainos:
Mainos:
Mainos: