Kirjoita hakusanasi

Lonkkamurtuma

Lonkkamurtuma

Mainos:

Lonkkamurtumaa tavataan pääasiassa vanhemmilla ihmisillä. Naiset saavat sen miehiä useammin, mikä johtuu siitä, että naiset sairastavat osteoporoosia miehiä enemmän. Luut haurastuvat vanhetessamme. Esimerkiksi kaatuminen voi johtaa lonkkamurtumaan. Kaatumista voivat edesauttaa heikentynyt näkö, huono tasapaino, hämärä valaistus sekä matot ja kynnykset, joihin on helppo kompastua. 

Lähes kaikki lonkkamurtumat vaativat leikkausta. Murtunut lonkka liitetään yhteen ruuveilla tai metallipuikoilla tai lonkkaan asetetaan keinotekoinen lonkkanivel. Monet toipuvat lonkkamurtuman jälkeen ennalleen, mutta eivät kaikki. Jotkut oireet voivat jäädä vaivaamaan pysyvästi. 

Mikä aiheuttaa lonkkamurtuman

Lonkkamurtuman kaksi päätyyppiä ovat:

 • reisiluun kaulan murtuma – toipuminen kestää kauan, jopa vuoden
 • reisiluun yläosan murtuma – paranee 3–6 kuukaudessa

Lonkkamurtuman yleisimmät oireet

Tavallisia oireita ovat:

 • kipu nivusissa tai reidessä
 • vaikeudet nousta ylös, siirtyä tai kannatella painoa jalalla
 • jalka voi tuntua olevan väärässä asennossa

Tuntiessasi kipua nivusissa tai reidessä kaatumiseen jälkeen, hakeudu välittömästi lääkärin vastaanotolle. 

Lonkkamurtuman toteaminen

Kaikki, joilla lonkkamurtumaa epäillään, käyvät röntgenissä. Joskus kuvaus voidaan joutua toistamaan muutaman päivän päästä, koska toisinaan murtuma on hankala havaita. Toinen vaihtoehto on yksityiskohtaisempi kuvaus eli MRI tai CT. 

Lonkkamurtuman hoito

Kaikki lonkkamurtumapotilaat joutuvat leikkaukseen. Leikkaus tulisi suorittaa mahdollisimman pian, mieluiten 24 tunnin sisällä onnettomuudesta. Tämä vähentää muiden ongelmien, kuten veren hyytymisen, keuhkojen ongelmien, sekavuuden sekä painehaavojen riskiä. 

Lonkkamurtuma operoidaan yleensä puudutuksessa, sillä sen koetaan olevan nukutusta hellävaraisempi vaihtoehto ja tällöin myös veritulpan riski on pienempi. Leikkaus kestää yleensä 30–90 minuuttia.

Lonkkaluun murtumien hoidossa käytettävät eri tekniikat:

 1. Jos kyseessä on pieni murtuma reisiluun kaulassa, ihoon tehdään pieni viilto, josta voidaan asettaa lonkan korjaavat kaksi ruuvia paikoilleen.
 2. Reisiluun kaulaan asetetaan proteesi, jos murtuma on niin iso, että se ei välttämättä paranisi kunnolla. Tämä voidaan tehdä myös henkilöille, jotka sairastavat osteoporoosia.
 3. Reisiluun kaulan alla oleva murtuma hoidetaan ruuveilla ja levyllä. Toinen menetelmä on naulan työntäminen reisiluun kanavaan. Naula lukitaan paikoilleen ruuvien avulla.

Lonkkamurtuman paraneminen

Leikkauksen jälkeisenä päivänä on tärkeää nousta seisomaan. Tämä vähentää veritulpan riskiä ja painehaavaumia. Kuntoutus alkaa välittömästi leikkauksen jälkeen seuraavana päivänä. Kävelyn apuna käytetään ensin kävelypöytää ja myöhemmin rollaattoria tai kainalosauvoja. Ennen kuin potilas pääse pois sairaalasta, yleensä 7–10 päivää leikkauksen jälkeen, tulee tämän yrittää kiivetä portaita. 

Lonkkamurtumasta paraneminen voi viedä aikaa. Useimmiten potilas on riippuvainen apuvälineistä useita kuukausia. Fysioterapiaa suositellaan parempien tulosten saavuttamiseksi.

Paranemisaika riippuu siitä, missä kohdassa murtuma on:

 • reisiluun yläosan murtuma paranee 3–6 kuukaudessa
 • reisiluun kaulan murtumien paraneminen voi kestää jopa vuoden

Monet lonkkamurtumasta kärsivät toipuvat ennalleen, mutta eivät kaikki. Jotkut oireet voivat jäädä pysyvästi.

Hakeudu hoitoon

Jos tunnet kipua nivusissa tai reidessä kaatumiseen jälkeen, sinun tulee hakeutua hoitoon välittömästi.

Hyviä neuvoja

 • Säännöllinen liikunta ja ravinteikas ruokavalio luovat hyvän pohjan vahvoille luille.
 • Kalsium ja D-vitamiini ovat tärkeitä. Kalsium on erityisen tärkeää vanhuksille ja nuorille. Syömällä maitotuotteita huolehdit riittävästä kalsiumin saannista. Vanhukset voivat tarvita lisäravinteita. 
 • Jos olet vanhus tai vaihdevuodet ohittanut nainen, jolla on osteoporoosin oireita, voit saada luustoa vahvistavan lääkityksen. 
 • Ulkoile päivänvalossa. Silloin saat D-vitamiinia luonnostaan.
 • Lopeta tupakointi. Polttaminen ja runsas alkoholin käyttö haurastuttavat luita.
 • Suurin osa lonkkamurtumista tapahtuu kotona ja siksi olisikin hyvä ennaltaehkäistä kaatumisen riskejä. Hyvä valaistus, liukumattomat matot, kompastumisen riskiä lisäävien seikkojen minimointi ja muut vastaavat seikat vähentävät kaatumisen riskiä. 
 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: