Kirjoita hakusanasi

Lapsi voi oksentaa monista eri syistä.

Lapsi voi oksentaa monista eri syistä.

Miksi lapsi oksentaa?

Mainos:

Kaikki vauvat oksentavat, eli ”puklaavat” silloin tällöin. Usein tämä johtuu siitä, että lapsi saa liikaa maitoa ja ylimääräinen puklataan ulos. 

Lapsen sairastuessa ruoansulatuskanavan toiminta lakkaa. Vatsa ei tyhjene yhtä nopeasti kuin tavallisesti ja ruoka nousee ylös. 

Muut syyt

Lapsen oksentelun takana voi olla monia syitä. Vatsataudissa lapsi oksentaa ja usein ripuloikin. Korvatulehdukset, hengitystieinfektiot, virtsatietulehdukset, umpilisäkkeentulehdukset sekä kuume saavat lapsen oksentelemaan. 

Isompien lapsien ollessa kyseessä voi maidon ja muiden maitotuotteiden antamisen lopettaa muutamaksi päiväksi. Maidon voi korvata laimealla mehulla tai vedellä, johon on lisätty hiukan suolaa ja sokeria. Yhteen litraan vettä lisätään kahdeksan teelusikallista sokeria ja yksi teelusikallinen suolaa. 

Liian kapea vatsalaukku

Jos 3–5 viikon ikäinen vauva alkaa äkisti oksennella, se voi johtua liian kapeasta vatsalaukusta. 

Jos lapsi vaikuttaa tuskaiselta ja paino tippuu, koska se puklaa kaiken maidon jokaisen ruokailun jälkeen, leikkaus on ainoa parannuskeino. Voit edelleen imettää tai antaa äidinmaidonkorviketta, mutta ateriakoon tulee olla pienempi ja lasta tulee syöttää useammin. 

Jos oksennuksen yhteydessä esiintyy myös ripulointia, lapsi menettää nestettä. Tämän huomaa yleensä vasta muutaman päivän kuluttua, jolloin on otettava yhteyttä lääkäriin. 

Merkkejä mahdollisesta stressistä

Vanhemmilla lapsilla oksentelu voi johtua psyykkisestä rasituksesta, stressistä tai ongelmista koulussa tai kotona. Jos oksentelu jatkuu, on syytä hakeutua lääkäriin, jotta mahdolliset ongelmat ja niiden syyt voidaan selvittää. 

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: