Kirjoita hakusanasi

Noidannuoli on hyvin yleinen selkäkivun aiheuttaja.

Noidannuoli on hyvin yleinen selkäkivun aiheuttaja.

Noidannuoli

Mainos:

Noidannuoli aiheuttaa äkillistä, voimakasta kipua ristiselässä. Se syntyy yleensä varomattoman liikkeen seurauksena, esimerkiksi silloin kun nostetaan painavia esineitä. Kipu paranee yleensä viikossa ilman erityistoimenpiteitä. 

Mikä on noidannuoli?

Noidannuoli eli lumbago aiheuttaa äkillistä kipua selässä. Äkillinen kipu voi olla peräisin mistä tahansa hermotetusta kudoksesta selässä. Yleensä noidannuoli johtuu nikamavälilevystä, selkärangan nivelrakenteista tai pehmytkudoksista. Noidannuoleen liittyy usein myös lihaskramppi, joka pyrkii estämään henkilöä aiheuttamasta lisävahinkoa selän kudoksille. Kipu alkaa yleensä ristiselässä.

Noidannuoli syntyy äkillisesti pienen varomattoman liikkeen seurauksena. Esimerkiksi painavan esineen nostaminen tai selän kiertoliike voivat aiheuttaa noidannuolen. Vedolla ja kylmällä ilmalla voi myös olla vaikutusta noidannuolen syntymiseen. Paikallaan ollessa kipu ei tunnu, mutta pienikin liikahdus aiheuttaa suurta kipua. Kipu paranee yleensä noin viikossa, eikä vaadi mitään erikoistoimenpiteitä. Kipua voi lievittää särkylääkkeellä tarpeen mukaan.

Noidannuolen oireet

Noidannuoli aiheuttaa yleensä kipua ristiselässä. Kipu alkaa äkillisesti ja on hyvin voimakasta. Selän liikuttaminen ja suoristamien on lähes mahdotonta kivun takia. Selkäkipu voi olla myös iskiaksen aiheuttamaa, jolloin kipu tuntuu lanneselässä ja säteilee aina varpaisiin saakka.

Noidannuolen hoito

Noidannuoli paranee yleensä itsestään viikossa, eikä vaadi lääkärissä käyntiä. Noidannuolen aiheuttamaa kipua voi lievittää särkylääkkeillä. Pahimman kivun aikana kannattaa välttää istumista. Kun kipu laantuu, kannattaa aloittaa selkä- ja vatsalihasliikkeiden harjoittaminen.

Jos noidannuoli aiheuttaa virtsaamisvaivoja, ulosteen pidätysvaikeuksia tai jalan velttoutta sekä alavartalon alueen tunnottomuutta, lääkäriin on otettava välittömästi yhteyttä. Lääkäriin kannattaa myös mennä, jos kipuun liittyy kuumetta, kipu on erittäin kovaa vielä viikonkin kuluttua, tai noidannuoli alkaa tapaturman yhteydessä ja sen aiheuttama kipu säteilee jalkoihin.

Noidannuolen omahoito

Noidannuolen iskiessä kannattaa yrittää liikkua mahdollisimman paljon ja välttää istumista. Selän liiallista rasittamista tulee kuitenkin välttää. Kun kipu alkaa laantua, kannattaa tehdä pieniä kävelylenkkejä, sekä aloittaa selkä- ja vatsalihasliikkeiden harjoittaminen. Liikunta ja selkä- ja vatsalihasharjoitukset vahvistavat keskivartaloa sekä selkälihaksia ja siten vähentävät selkäkipujen uusiutumista. Vääränlainen nostoliike voi aiheuttaa selkäkipuja. Onkin tärkeää opetella nostamaan oikein: koukista polvet ja pidä selkä suorassa.

Noidannuolen kanssa eläminen

Toistuvat noidannuolet eivät ole yleensä merkki vakavasta selkäsairaudesta. Selästä kannattaa pitää hyvää huolta, jotta selkäkivuilta vältyttäisiin jatkossa. 

Jos noidannuoli toistuu usein, kannattaa seuraaviin asioihin kiinnittää huomiota:

  • Jos noidannuolen aiheuttama kipu tuntuu erilaiselta kuin aiemmilla kerroilla, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.
  • Jos kipu ei ole laantunut kolmessa viikossa, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Kivun taustalla voi olla jokin muu vaiva kuin noidannuoli.
  • Säännöllinen liikunta ja etenkin selkä- ja vatsalihasharjoitusten tekeminen on tärkeää.
  • Kannattaa opetella oikeanlainen nostoliike, eli polvet koukussa, selkä suorana.
 
Mainos:
Mainos:
Mainos: