Kirjoita hakusanasi

Nokkosihottuma (urtikaria)

Nokkosihottuma (urtikaria)

Mainos:

Nokkosihottuma on hyvin yleistä, ja sitä esiintyy niin lapsilla, nuorilla kuin aikuisillakin. Joka viides ihminen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä nokkosihottumasta. Monilla on myös muita allergioita (ihottuma, astma tai allerginen nuha), mutta urtikariaa voi esiintyä myös henkilöillä, joilla ei ole muita allergisia sairauksia.

Nokkosihottuma voi ilmaantua kertaluontoisesti tai useampia kertoja. Lapsilla nokkosihottuman uusiutuminen on yleistä. Joskus nokkosihottuma voi aiheuttaa allergisen yleisreaktion, mutta tavallisesti se menee ohi itsestään.

Miten nokkosihottuma syntyy?

Nokkosihottuma puhkeaa, kun elimistö reagoi ihottumalla johonkin vieraaseen aineeseen. Reaktion voi laukaista esimerkiksi kylmä, lämpö tai lääkeaineet, mutta useimmiten sen tarkkaa syytä ei löydetä. Nokkosihottuma voi olla kiusallinen vaiva, mutta yleensä se on täysin vaaraton ja häviää itsestään.

Nokkosihottuman tavalliset oireet

Nokkosihottumassa iholle nousee voimakkaasti kutiavia, vaaleita paukamia, joita ympäröi punainen alue. Paukamien koko voi vaihdella muutamasta millimetristä muutamaan senttiin, ja ne voivat muodostaa laajempia yhtenäisiä alueita. Nokkospaukamat nousevat yleensä hyvin nopeasti, joskus muutamassa minuutissa siitä, kun on altistunut reaktion aiheuttajalle. Nokkosihottuma voi kestää muutamasta tunnista pariin päivään.

Uutta ihottumaa voi nousta eri puolille kehoa, ja siksi ihottuma tuntuukin vaeltavan paikasta toiseen.

Nokkosihottuman hoito 

Oireita voidaan lievittää viileällä suihkulla ja levittämällä ihottuma-alueelle rauhoittavaa salvaa. Jos kutina on voimakasta, siihen voi kokeilla reseptivapaita antihistamiineja (allergiatabletteja). On tärkeää valita antihistamiini, joka ei väsytä, esimerkiksi Aerius tai Clarityn. Kysy neuvoja lääkäriltäsi. Alle kuusivuotiaille lapsille ei pidä antaa antihistamiineja ilman lääkärin ohjeistusta.

Hakeudu välittömästi hoitoon 

Harvinaisissa tapauksissa nokkosihottuma voi aiheuttaa yleisen allergisen shokkitilan. Jos saat seuraavankaltaisia oireita, hakeudu välittömästi terveyskeskukseen tai sairaalaan.

  • hengitysvaikeudet
  • turvotusta kasvoissa, suussa, huulissa, kurkussa tai hengitysteissä

Nokkosihottuman hoitoon liittyviä hyviä neuvoja

Jos kutina on häiritsevää tai ihottuma pahenee, on hyvä ottaa yhteyttä terveyskeskukseen hoito-ohjeiden saamiseksi.

Jos ihottuma ei häviä muutaman viikon sisällä, kannattaa olla yhteydessä terveyskeskukseen. Jos nokkosihottuma uusiutuu monta kertaa, tai jos epäilee olevansa allerginen, ihottuman syy täytyy selvittää lääkärissä.

 
Mainos:

http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Nasselutslag/ http://www.av.se/dokument/aktuellt/kunskapsoversikt/RAP2012_08.pdf , sid 20 http://viss.nu/Handlaggning/Vardprogram/Hud--och-konssjukdomar/Urtikaria/ 03-18-NOND-1112368-0004 Annons från MSD tel: 08-57813500

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: