Kirjoita hakusanasi

Psoriaattinen artriitti

Psoriaattinen artriitti

Psoriaasipotilaista noin joka neljäs kokee nivelkipuja jossakin vaiheessa sairautta. Nivelkipuja kokevista psoriaasipotilaista noin puolella diagnosoidaan tulehtuneet nivelet eli psoriaasiartriitti. Psoriaasista kärsivillä lapsilla artriitti on hyvin harvinaista.

Mainos:

Suurimmalla osalla psoriaasipotilaista ilmenevät ensin iho-oireet ja vasta myöhemmin niveloireet. Kuitenkin noin 10 %:lla psoriaasipotilaista niveloireet esiintyvät ensin ja vasta myöhemmin puhkeavat psoriaasille leimalliset iho-oireet.

Taudinkuva

Psoriaasin aiheuttamien nivelkipujen ilmenemismuodot vaihtelevat yksilöllisesti ja tilanteesta riippuen. Tulehdus voi sijaita lihasten ja jänteiden kiinnittymiskohdassa, itse nivelessä tai nikamissa. Toisinaan kivut voidaan virheellisesti tulkita fibromyalgiaksi eli pehmytkudosreumaksi.

Tavallisimpia ovat tulehdustilat yksittäisissä nivelissä kuten polvi- tai lantionivelessä. Sormissa ja varpaissa kipuja on kuitenkin useissa nivelissä samanaikaisesti. Kun ylin sorminivel tulehtuu, esiintyy pääsääntöisesti myös psoriaasille tyypillinen muutos saman sormen kynnessä. Jänteistä erityisesti akillesjänne on altis psoriaattiselle artriitille.

Lisäksi on olemassa psoriaasiartriitin muoto, jossa tulehdusta esiintyy saman kehonpuoliskon useissa nivelissä yhtäaikaisesti. Tätä sairauden muotoa on vaikea erottaa nivelreumasta.

Sairaat nivelet jäykistyvät, turpoavat ja tuntuvat muuta kehoa lämpimämmiltä. Psoriaasin aiheuttamien iho-oireiden ja niveloireiden vakavuusasteen välillä ei ole yhteyttä, eli toinen oiretyyppi voi olla toista vakavampi.

Psoriaattista artriittia ei pystytä toteamaan laboratoriokokeilla, mutta tulehdusarvot ja lasko voivat heijastaa sairauden vakavuusastetta. Diagnoosi voidaan tehdä vasta kun muiden reumasairauksien mahdollisuudet on suljettu pois.

Mikä aiheuttaa nivelpsoriaasin?

Ei ole selvää, miksi jotkut psoriaasipotilaat saavat nivelvaivoja ja toiset eivät. Perintötekijöillä saattaa olla asiassa merkitystä.

Erilaiset muut tulehdukset pahentavat psoriaasin iho- ja niveloireita. Ruokavalion vaikutuksesta psoriaasiin ja sen mukanaan tuomiin nivelvaivoihin on keskusteltu, mutta näkemykset eivät ole yhteneväisiä.

Sairauden kulku ja hoitokäytännöt

Psoriaattisen artriitin ilmiasu ja eteneminen on hyvin yksilöllistä ja vaihtelee olosuhteista toisiin. Tärkeintä on niveltulehduksen tehokas hoito, jotta voidaan hidastaa nivelten pysyvää vaurioitumista. Lääkärisi valitsee sinulle sopivan lääkevalmisteen.

Jotta pysyvien vaurioiden muodostuminen niveliin voidaan estää, tapauskohtaisesti saatetaan tarvita reumalääkkeitä. Yksittäisiä niveliä voidaan hoitaa kortisonipistoksilla. Muun muassa fysioterapia ja allasvoimistelu voivat lisätä jäykistyneiden nivelien liikkuvuutta.

Vaikeimmissa tapauksissa voidaan käyttää immuunijärjestelmään vaikuttavia lääkeaineita kuten methotrexaattia, joka vaatii kontrollikokeita käytön aikana. Hyvin vaikeahoitoisen psoriaasiartriitin uusimpana hoitomuotona on esitelty biologisia lääkkeitä, joilla pyritään tasapainottamaan kehon immuunijärjestelmää. Reumatautien erikoislääkärin kanssa voi neuvotella lisää hoitomahdollisuuksista.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Kynsisieni
7 helmikuu, 2022

Kynsisieni

Kynsiin voi kehittyä kynsisieni kosteissa ja lämpimissä...

Mainos:
Mainos:
Mainos: