Kirjoita hakusanasi

Punatäplähilseilyssä iholla esiintyy punaisia, hilseileviä läiskiä.

Punatäplähilseilyssä iholla esiintyy punaisia, hilseileviä läiskiä.

Punataplähilseily (pityriasis rosea)

Mainos:

Punatäplähilseily on vaaraton ihosairaus, jonka oireita ovat iholle ilmestyvät punaiset ja hilseilevät läiskät. Punatäplähilseilyä esiintyy yleensä keväällä ja syksyllä. Sairaus on varsin yleinen lapsilla ja nuorilla.

Sairauden syytä ei vielä tiedetä, mutta se on todennäköisesti viruksen aiheuttama sairaus. Se paranee itsestään, eikä tartu henkilöltä toiselle. Sairaus uusiutuu hyvin harvoin. Punatäplähilseily ei aiheuta vakavia jälkiseurauksia, eikä hilseilevistä läiskistä jää iholle arpia.

Mistä punatäplähilseily johtuu?

Sairauden aiheuttajaa ei vielä tiedetä, kuten ei myöskään syytä siihen, miksi jotkut sairastuvat punatäplähilseilyyn. Sairautta esiintyy monesti erityyppisten hengitystieinfektioiden jälkeen, mutta niiden yhteyttä punatäplähilseilyyn ei ole voitu tieteellisesti todistaa. Punatäplähilseilyä koskevaa tutkimusta on vielä hyvin vähän. 

Punatäplähilseilyn oireet

Punatäplähilseilyssä iholle ilmestyy aluksi yksi suuri läiskä, eli primaarimedaljonki. Se ilmestyy joko vartaloon, olkavarsiin tai reisiin. Läiskä on yleensä soikean muotoinen, ja sen läpimitta voi olla jopa 10 cm. Viikon tai kahden sisällä iholle ilmestyy useita pieniä läiskiä, ja niitä voi ilmestyä joka puolelle vartaloa. Läiskät ovat punaisia ja hilseileviä. Läiskiä esiintyy erittäin harvoin kasvoissa, mutta kaulalla ne ovat yleisiä. Läiskiin voi liittyä myös kutinaa. Kylpeminen ja vesi voivat pahentaa ihoärsytystä.

Diagnosointi

Punatäplähilseily sekoitettiin ennen herkästi kuppaan, koska molemmissa sairauksissa ilmenee hyvin samankaltaisia oireita. Nykyään näin ei enää tapahdu, vaan punatäplähilseily tunnistetaan helposti oireiden perusteella, eikä sen toteamiseen vaadita testejä. Sairaudelle tyypillisiä oireita esiintyy myös psoriaksessa sekä flunssan yhteydessä esiintyvissä viruksen aiheuttamissa ihottumissa. 

Hoito

Punatäpläihottumaan ei ole olemassa hoitoa. Läiskät häviävät iholta yleensä noin kuuden viikon kuluessa, mutta paraneminen voi kestää pitempäänkin. Kutinaa voi lievittää esimerkiksi apteekista saatavilla kortisonivoiteilla. Punatäplähilseilyn aikana on hyvä välttää vettä ja saippuaa, koska ne voivat ärsyttää ihoa. Ihoa kannattaa rasvata säännöllisesti sairauden aikana, koska kuiva iho kutiaa helposti. Auringonvalo saattaa nopeuttaa sairaudesta paranemista.

Yhteenveto

Punatäplähilseily on vaaraton sairaus, eikä vaadi yleensä mitään hoitoa tai toimenpiteitä. Sairaus ei tartu.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: