Kirjoita hakusanasi

Ruusu on akuutti infektio, joka ilmenee punaisuutena iholla eri puolilla kehoa.

Ruusu on akuutti infektio, joka ilmenee punaisuutena iholla eri puolilla kehoa.

Ruusu (erysipelas)

Ruusu (erysipelas) on akuutti ihoinfektio, joka yleensä johtuu streptokokkibakteereista. Se ilmenee punoituksena etenkin jaloissa ja käsivarsissa, mutta sitä voi löytyä myös muualta kehosta. Sairautta hoidetaan antibiooteilla.

Mainos:

Kaiken ikäiset ihmiset voivat saada ruusun ja myös muuten täysin terveet henkilöt voivat sairastua siihen. Korkea ikä ja alentunut immuunipuolustus kasvattavat sairauden riskiä. Riskiä voi kasvattaa myös se, että on kärsinyt ödeemasta, kroonisista jalkahaavoista tai veritulpasta tai joutunut leikkaukseen esimerkiksi rintasyövän takia. On tärkeää hoitaa ruusu, sillä se voi hoitamattomana johtaa verenmyrkytykseen.

Mistä ruusu johtuu?

Vaikka ruusu voi tarttua ihmisten välillä, tartunnan saanut on useimmiten saanut sen itseltään. Streptokokki- ja stafylokokkibakteereita elää tavallisesti iholla ja niitä voi haavan kautta päästä sisälle kehoon, jolloin voi seurauksena olla tulehdus. Silloin kun taudista kärsivä on saanut tartunnan itseltään voi olla vaikeaa sanoa, miten kauan tartunnan saamisesta on kestänyt oireiden alkuun. Oireet tapaavat kuitenkin ilmetä muutama päivä jonkin ulkoisen vamman saamisen jälkeen.

Oireet

Ruusuun sairastuminen tapahtuu usein nopeasti ja odottamatta. Monissa tapauksissa ensimmäinen oire on ihon punaisuus, kuumotus ja kosketusherkkyys. Oireilu alkaa pienestä alueesta ja leviää sitten useisiin kehon osiin seuraavien tuntien aikana. Löysät kudokset ovat erityisen alttiita vaivoille, ja punaisuus voikin olla hyvin huomattavaa silmien, poskien ja korvien ympärillä. Infektio leviää nopeasti ja voi aiheuttaa kuumetta, vilunväreitä ja jatkuvaa päänsärkyä. Myös pahoinvointia ja oksentelua voi esiintyä. Jos hoitoa ei aloiteta, oireet jatkuvat ja pahenevat. Pahimmassa tapauksessa sairastunut voi joutua shokkia muistuttavaan tilaan.

Diagnoosi

Ruusun oireet ovat suurimmassa osassa tapauksista niin selkeitä, että lääkäri pystyy tekemään diagnoosin suoraan. Jos oireet eivät ole selkeitä ja niiden aiheuttajasta on epävarmuutta, voidaan avuksi tehdä bakteeriviljelmä. Viljely tehdään iholta otetusta näytteestä ja hoito aloitetaan, jos viljelyssä alkaa yhden tai kahden päivän jälkeen näkyä streptokokkibakteerien kasvua.

Hoito

Jos tauti on lievä, voi suun kautta otettava antibioottikuuri riittää sen parantamiseen. Antibioottikuuri saa infektion nopeasti kuriin, mikä ehkäisee muita sairauksia ja komplikaatioita, joita esiintyy ruusun yhteydessä. Vaikeammissa tapauksissa saattaa sairaalahoito olla tarpeen, jolloin antibiootteja annetaan tiputuksessa.

Yleistä ruususta

Jos epäilee sairastavansa ruusua, on välittömästi hakeuduttava terveyskeskukseen. Taudin sairastaminen ei anna sille immuniteettia, eli siihen voi sairastua useamman kerran. Toiset ovat ruusulle alttiimpia kuin toiset. Helposti ruusuun sairastuvien kannattaa kiinnittää erityisen tarkkaa huomiota ihon haavojen ja halkeamien puhtaana pitämiseen. Ihon rasvaamista suositellaan, sillä se ehkäisee ihon rikkoutumista. Haavat ihossa ovat monien infektioiden alkupaikka.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Kynsisieni
7 helmikuu, 2022

Kynsisieni

Kynsiin voi kehittyä kynsisieni kosteissa ja lämpimissä...

Mainos:
Mainos:
Mainos: