Kirjoita hakusanasi

On monia syitä verta virtsassa, kuten virtsatietulehdus tai munuaiskiviä.

On monia syitä verta virtsassa, kuten virtsatietulehdus tai munuaiskiviä.

Verivirtsaisuus (hematuria)

Mainos:

Virtsan väri voi vaihdella. Virtsa on yleensä väriltään kellertävää, mutta virtsa voi muuttua väriltään tummaksi, jos nesteitä ei ole juotu riittävästi päivän aikana. Virtsan väri voi muuttua punertavaksi, jos sen seassa on verta.

Mikä aiheuttaa verivirtsaisuutta?

Virtsan verisyys voi johtua monestakin syystä. Virtsaan voi tulla verta muualtakin kuin virtsateistä. Yleisimmin virtsan verisyys johtuu virtsatieinfektiosta, munuaiskivistä tai kuukautisista. Syynä voi olla myös munuaissairaus, verenohennuslääkkeet tai virtsateissä oleva kasvain.

Virtsan seassa voi olla hetkellisesti verta myös munuaisiin kohdistuneen iskun tai fyysinen rasituksen jälkeen. Vähäistä veren määrää ei voi erottaa paljain silmin, vaan se huomataan yleensä sattumalta virtsanäytteestä. Virtsan verisyyden aiheuttava syy tulee aina selvittää. Lääkäriin tuleekin hakeutua aina, kun virtsassa on verta. Verivirtsaisuus on naisilla huomattavasti yleisempää kuin miehillä tai lapsilla. Naisilla virtsan verisyys johtuu hyvin usein kuukautisista. Virtsa voi myös värjäytyä punaiseksi punajuurien syömisen jälkeen. 

Verivirtsaisuuden hoito

Verivirtsaisuutta voidaan hoitaa useilla eri tavoilla. Hoito riippuu verisyyden aiheuttajasta. Toisinaan virtsan verisyyttä ei tarvitse hoitaa mitenkään, mutta esim. virtsatieinfektiota hoidetaan antibiooteilla. Virtsan verisyys voi johtua munuaiskivistä. Pienet munuaiskivet poistuvat yleensä itsestään virtsan mukana, eivätkä ne vaadi mitään hoitoa, mutta isommat kivet poistetaan esim. leikkauksessa.

Tutkimus

Virtsan verisyyden aiheuttaja selvitetään aina, kun virtsasta voi erottaa veren paljain silmin. Syyn selvittämiseksi voidaan ottaa röntgenkuva munuaisista ja ultraäänikuva virtsateistä. Jos potilaalla esiintyy verisyyden lisäksi virtsatiekipua, mutta ei kuitenkaan infektiota, voidaan potilaalle tehdä kystoskopia eli virtsarakon tähystys tai urografia eli virtsateiden varjoainekuvaus. Jos virtsassa olevaa veren määrää ei voi erottaa paljain silmin, laajoja tutkimuksia ei välttämättä tarvitse tehdä.

Punaiseksi värjäytynyt virtsa lapsilla

Runsas punajuuren syöminen voi värjätä lapsen virtsan punaiseksi. Virtsa voi värjäytyä punaiseksi myös, jos lapsi on syönyt runsaasti makeisia, jolloin makeisten väriaineet värjäävät virtsan punaiseksi. Verivirtsaisuus ei ole yleistä lapsilla. Lapsi on vietävä lääkäriin, jos lapsi ei ole syönyt punajuuria tai makeisia.

Milloin hoitoon?

Hoitoon tulee hakeutua aina, kun virtsan seassa on verta. Hoitoon ei tarvitse mennä, jos virtsa on värjäytynyt punaiseksi punajuuria syömällä tai väri johtuu kuukautisista. Verivirtsaisuus ei ole normaalia. Jos hoitoon ei hakeuduta ajoissa, virtsan verisyyden takana oleva syy voi pahentua ja johtaa vakaviin komplikaatioihin.

Kuva:
Kuva punaiseksi värjäytyneestä virtsasta.

Kuvateksti:
Verivirtsaisuus voi johtua monesta syystä, esim. virtsatieinfektiosta tai munuaiskivistä.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: