Kirjoita hakusanasi

Naiset kärsivät virtsatieinfektiosta useammin kuin miehet, sillä naisilla virtsaputki on lyhyempi.

Naiset kärsivät virtsatieinfektiosta useammin kuin miehet, sillä naisilla virtsaputki on lyhyempi.

Virtsatieinfektio (kystiitti)

Mainos:

Virtsatietulehdus tai virtsarakon tulehdus on yleensä suolistobakteerin aiheuttama. Tulehdus on yleisempi naisilla kuin miehillä.

Virtsatietulehduksen aikana saatat tuntea lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta ja kokea kirvelyn tunteita virtsatessasi. Virtsa voi olla joskus sameaa ja haista normaalia voimakkaammalle. Voit lievittää oireita juomalla runsaasti vettä ja käymällä vessassa usein. Antibiootit ovat suosittuja ja tehokkaita lääkkeitä virtsatieinfektion hoitoon.

Mikä aiheuttaa virtsatieinfektion?

Virtsatietulehdus johtuu yleensä suolistobakteereista, jotka ovat ajautuneet virtsarakon kautta virtsaputkeen. Jos bakteerit ajautuvat virtsaputkessa yhä ylemmäs virtsarakosta munuaisiin saakka, on vaarana munuaistulehdus, joka on virtsarakkotulehduksen vakavampi muoto.

Naiset kärsivät virtsatieinfektioista useammin kuin miehet, sillä naisilla virtsaputki on lyhyempi. Kun miehet kärsivät infektiosta, tulehdus leviää yleensä myös eturauhaseen.

Naisilla virtsatietulehdus on yleisempi vaihdevuosien aikana, kun naishormoni estrogeeni vähentyy ja limakalvot haurastuvat. Virtsaputki on tällöin herkempi ärtymään, ja virtsatietulehduksen riski on suurempi. Suosituksena olisi, että toistuvista virtsatieinfektioista kärsivät iäkkäämmät naiset hoitaisivat vaivaansa paikallisella estrogeenihoidolla.

Yleisiä virtsatietulehduksen oireita

Yleisimpiä virstarakkotulehduksen oireita ovat tihentynyt virtsaamisen tarve ja paineen tunne virtsatessa. Virtsaaminen kirvelee ja tuntuu siltä kuin rakko ei tyhjenisi kokonaan. Virtsa voi olla sameaa tai pahanhajuista. Myös alavatsakipuja ja pahoinvointia voi esiintyä.

Virtsatietulehduksen diagnosointi

Virtsatietulehdus diagnosoidaan virtsan testitikulla, jolla todetaan virtsan tulehdusarvot ja muut epäpuhtaudet.

Virtsatieinfektion hoito

Virtsatietulehduksen itsehoitoon on olemassa useita keinoja: 

  • Juo paljon ja tyhjennä rakkosi usein.
  • Juo happamia juomia; mehua, karpalomehua ja sitruunajuomia.
  • Lääkkeet: lyhyt antibioottihoito on tehokas ja suosittu hoitomuoto.

Hyödyllisiä neuvoja naisille

Muista juoda aina runsaasti, jotta virtsaamisen tarve lisääntyisi. Kun rakko tyhjenee säännöllisin väliajoin, se puhdistaa virtsatiehyitä ja infektion riski vähenee. Pese sukupuolielinten alue vain kerran päivässä: käytä puhdistamiseen vettä ja hyvin mietoa saippuaa. Pese ja kuivaa intiimialue aina edestä taakse, jolloin vähennät haitallisten bakteerien pääsyä virtsaputkeen.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: