Kirjoita hakusanasi

Tärkeää reumatismin hoidossa on, että et jää paikallesi.

Tärkeää reumatismin hoidossa on, että et jää paikallesi.

Reumatismin hoito

Mainos:

Reumatismi on tulehduksellinen sairaus, joka vaikuttaa niveliin. Hoidon päätavoitteena on parantaa ja ylläpitää liikkuvuutta.

Fysioterapiassa kuntoutetaan lihaksia ja nivelten liikkuvuutta ja lääkkeillä estetään tulehduksellinen prosessi, joka muuten tuhoaisi nivelet kokonaan. Viimeisin reumatismin lääkkeellinen hoitokeino ovat niin sanotut biologiset lääkkeet, joilla on osoitettu olevan erittäin hyvä vaikutus reumatismin hoitoon. 

Reumatismia sairastaville on tärkeää pysyä hyvässä kunnossa ja harjoittaa lihaksia ja niveliä hellävaraisesti. Fysioterapeutit ja työterapeutit ovat tärkeässä asemassa reumatismin hoidossa, koska he auttavat kivun kanssa, järjestävät toimintaterapiaa ja voivat antaa tietoa ja vinkkejä, jotka helpottavat jokapäiväistä elämää.

Reumatismin lääkehoito

Kaikilla lääkkeillä on sivuvaikutuksia ja hoidon valinnassa on punnittava sekä etuja että haittoja. Reumatismin lääkehoito on yleensä yhdistelmä eri lääkkeitä, joita potilaat usein pääsevät kokeilemaan, jotta voidaan tietää, mikä kullekin sopii parhaiten. Lääkkeet voivat vaikuttaa eri tavoin ihmisiin, joten siksi kokeilu on tärkeää. Käytettäviä lääkkeitä ovat muun muassa kipulääkkeet, perinteiset reumalääkkeet ja biologiset lääkkeet.

Biologiset lääkkeet ovat tehokkaita, mutta kalliita. Siksi hoitoa testataan ensin muilla lääkkeillä. Biologisia lääkkeitä käyttävät potilaat eivät kuitenkaan tule yhteiskunnalle yhtään sen kalliimmaksi, koska he pystyvät usein palaamaan työelämään eivätkä aiheuta niin paljon menoja sairaanhoidolle. 

Biologiset lääkkeet

Biologisia lääkkeitä eli TNF-salpaajia käytetään, kun reuma on vakava, taudin aktiivisuus korkea tai kun nähtävillä on useita merkkejä taudin huonosta ennusteesta, eivätkä muut lääkkeet ole tehonneet. Biologiset lääkkeet vähentävät tulehdusta. On myös tutkittu, että mitä aiemmin hoito on aloitettu, sitä parempia ovat hoitotulokset. Vaikutukset ovat usein pitkäkestoisia ja biologiset lääkkeet helpottavat kipua, lisäävät liikkuvuutta ja vähentävät nivelten vammoja. 

Potilas ruiskuttaa lääkettä itse kerran viikossa, joka toinen viikko tai joka neljäs viikko lääkkeestä riippuen. Pistos pistetään reiteen tai vatsaan. Toimenpide kestää 20–30 minuuttia ruiskua kohti, koska aine täytyy saada jääkaappikylmästä huoneenlämpöiseksi. Tämä sopii niille, jotka pystyvät ruiskuttamaan lääkkeen itse. 

Toinen vaihtoehto on infuusio klinikalla kahdeksan viikon välein. Tämä toimenpide kestää 2–3 tuntia. Sopii niille, jotka eivät muista ottaa lääkkeitään, matkustavat paljon, haluavat olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ja jotka eivät halua tai pysty antamaan pistosta itselleen.

Reumalääkkeet

Reumalääkkeitä, kuten sulfapreparaattia, sulfasalatsiinia ja metotreksaattia, on ollut olemassa jo vuosikymmeniä ja ne vaikuttavat immuunijärjestelmään. Niitä käytetään silloin, kun tauti on aktiivinen eli nivelet ovat tulehtuneet. Reumalääkkeet vähentävät taudin aktiivisuutta useimmilla pidemmän hoitojakson potilailla. 

Kortisoni

Kortisoni vähentää tulehdusta ja pistos vaikuttaa suoraan tulehtuneeseen niveleen. Kortisonipistokset ovat tärkeä ja hyvä hoitovaihtoehto yksittäisille tulehtuneille nivelille. Se myös täydentää muuta hoitoa.

Kipulääkitys

Oireita lievittävät lääkkeet vähentävät kipua, joka on yleinen oire nivelruston tulehtuessa tai vahingoittuessa. Kipulääkkeitä (NSAID) ovat esimerkiksi naprokseeni ja diklofenaakki. On tavallista, että reumatismin hoito aloitetaan juuri kipulääkityksellä ennen varmaa diagnoosia. 

Älä jää paikoillesi

Tärkeä osa reumatismin hoidossa on liikkuminen. Ei pidä jäädä paikalleen. Liikunta voi olla vaikkapa kävelyä tai uimista. Jos tunnet olosi huonoksi liikkuessasi, keskustele lääkärisi kanssa. Hän voi auttaa sinua löytämään oikean liikuntamuodon. Fysikaalinen kuntoutus on osa hoito-ohjelmaa ja täydentyy hyvin lääkehoidolla. Löydä itsellesi sopiva hoitomuoto ja saavutat parhaat tulokset! 

 
Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: