Kirjoita hakusanasi

Jäätynyt olkapää tarkoittaa jäykistynyttä olkaniveltä. Vaiva on kivulias ja paraneminen voi kestää pitkään.

Jäätynyt olkapää tarkoittaa jäykistynyttä olkaniveltä. Vaiva on kivulias ja paraneminen voi kestää pitkään.

Jäätynyt olkapää (adhesiivinen kapsuliitti)

Mainos:

Jäätyneen olkapään ensimmäinen oire on liikekipu. Olkapää tulee yhä jäykemmäksi ja vaikeammaksi liikuttaa, sillä olkaniveltä ympäröivät nivelsiteet (toisin sanoen nivelkapseli) kutistuvat ja jäykistyvät. Kipeimmillään jäätynyt olkapää on yleensä nukkumaan käydessä.

Sairauden kehittyminen vie parisen kuukautta ja usein se paranee itsestään vaikkakin toipuminen vaatii pitkähkön ajan. Vaivan alkamisesta täydelliseen toipumiseen voi kulua kahdesta kolmeen vuotta.

Jäätyneen olkapään hoito

Jäätyneen olkapään hoidoksi riittää yleensä kivunlievitys ja fysioterapia. Lääkärisi osaa neuvoa soveltuvimman kivunlievityksen. Sairauden alkuvaiheessa voidaan myös käyttää kortisonia kiputilojen lievittämiseen. Fysioterapeutit pystyvät helpottamaan kipuja kylmä- tai lämpöhoidoilla, akupunktuurilla tai TNS-sähkövirtahoidolla. Näiden lisäksi fysioterapeutti neuvoo sopivat liikeharjoitukset kotihoitoon. Jäätyneen olkapään leikkaushoito on harvinaista.

Jäätyneen olkapään oirekehityksessä on kolme eri vaihetta. Ensimmäinen vaihe, jossa olkapää jäykistyy ja kipuilee, kestää 2–6 kuukautta. Toisessa vaiheessa olkapää on jo jäykistynyt, ja jäykkyys kestää parista kuukaudesta jopa kokonaiseen vuoteen. Kolmannessa vaiheessa olkapään liikkuvuus paranee, mutta se ei ole vielä saavuttanut entistä liikkuvuuttaan. Tämä vaihe kestää puolesta vuodesta vuoteen, mutta voi viedä kauemminkin.

Yleistä jäätyneestä olkapäästä

Jäätynyt olkapää on yleisin 40–60-vuotiailla naisilla. Oikeakätisillä yleensä vasen olkapää jäykistyy ja vasenkätisillä oikea olkapää. On harvinaista, että molemmat olkanivelet jäätyvät samaan aikaan.

Tarkkaa syytä jäätyneeseen olkapäähän ei tiedä, mutta noin 3 % ihmisistä kärsii vaivasta. Diabetes lisää sairastumisriskiä. Olkapää saattaa jäädä hieman entistä jäykemmäksi ja kipuilla jatkossakin jonkin verran, mutta harvoin häiritsevässä määrin.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: