Kirjoita hakusanasi

Kylkiluita voi murtua yksi tai useampia. Yleensä kylkiluunmurtuma paranee aikaa myötä itsestään, mutta toisinaan saatetaan tarvita leikkaushoitoa.

Kylkiluita voi murtua yksi tai useampia. Yleensä kylkiluunmurtuma paranee aikaa myötä itsestään, mutta toisinaan saatetaan tarvita leikkaushoitoa.

Kylkiluun murtuma

Kylkiluiden tehtävänä on suojella sisäpuolella sijaitsevia elimiä. Kylkiluu voi murtua tai mennä kokonaan poikki kaatumisen tai iskun seurauksena. Luukato altistaa kylkiluun murtumille.

Mainos:

Kylkiluun murtuman oireet

Jos olet saanut iskun kylkiluiden alueelle, ja tunnet hengästymistä, pahoinvointia, olet voimaton ja kylmän hikinen, ota heti yhteyttä terveyskeskukseen. Tapaturman jälkeinen yskiminen ja hengitysvaikeudet ovat myös merkkinä lääkärinhoidon tarpeesta.

Yskiminen, niistäminen, syvään hengittäminen ja nauraminen tekevät kipeää kylkiluun murtumisen jälkeen, ja alue on kosketusarka. Nukkuminen on vaikeaa kääntymisen aiheuttaman kivun vuoksi. Vammautuneelle alueelle nousee myös turvotusta.

Kylkiluun murtuman hoito

Kylkiluun murtuman hoito tulee aloittaa mahdollisimman pian, jotta voidaan taata murtuman oikeaoppinen luutuminen. Kylkiluun murtuma paranee yleensä itsestään 1–2 kuukauden kuluessa, kunhan sen ympärillä on toimivaa lihaskudosta.

Ensimmäinen viikko murtuman jälkeen on kivuliain. Rauhallinen liikkuminen on kuitenkin tärkeää. Särkyä voi esiintyä toisinaan vielä varsinaisen murtumakohdan kasvettua umpeen. Vamman kohdalle voi jäädä vaaraton kyhmy.

Murtuman aiheuttaman kivun hoitoon soveltuvat apteekista saatavat reseptivapaat kipulääkkeet. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä myös muita kipulääkkeitä.

Mikäli tapaturma on ollut laajempi tai vakavampi, saatetaan tarvita leikkaushoitoa vamma-alueen korjaamiseksi ja tasapainottamiseksi. Leikkauksen jälkeen tulee aloittaa rauhallinen liikunta lääkärin suositusten mukaisesti.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: