Kirjoita hakusanasi

Penikkataudissa kipua esiintyy säären alueella etu-, sisä- ja ulkosivulla.

Penikkataudissa kipua esiintyy säären alueella etu-, sisä- ja ulkosivulla.

Penikkatauti (ihmisellä)

Mainos:

Penikkatauti eli lihasaitio-oireyhtymä aiheuttaa kipua säären alueella (etu-, sisä- ja ulkosivulla). Kipu on voimakasta ja johtuu usein liiallisesta fyysisestä harjoittelusta tai juoksemisesta.

Alussa kipua esiintyy yleensä juoksemisen tai muun fyysisen harjoittelun jälkeen, mutta myöhemmin kipua saattaa esiintyä myös liikkumisen aikana. Sääriluu voi myös tuntua epätasaiselle. Penikkatauti paranee yleensä itsestään, mutta joissakin tapauksissa se saattaa vaatia hoitoa.

Mistä penikkatauti johtuu?

Penikkatauti voi johtua monesta syystä. Kaikkein eniten penikkatautia aiheuttaa liiallinen rasitus. Lisääntynyt fyysinen harjoittelu tai juoksu rasittaa jänteitä ja lihaksia liikaa, koska ne eivät ole tottuneet harjoittelun aikana tehtäviin liikkeisiin tai juoksuun. Penikkatauti johtuu tavallisesti juoksemisesta ja hyppimisestä, mutta voi johtua myös liian intensiivisestä harjoittelusta, kovalla alustalla tapahtuvasta harjoittelusta sekä huonoista kengistä. Huonot tai vääränlaiset kengät voivat rasittaa jalkoja ja lihaksia liikaa.

Penikkataudin oireet

Penikkataudin alkuvaiheessa säären sisäosa tuntuu usein jäykältä ja voi olla turvoksissa. Oireet ovat yleensä voimakkaimmillaan levon jälkeen ja harjoittelun alussa. Oireet ilmenevät harjoittelun alussa säären alueen jähmeytenä ja väsymyksenä, ja jos rasitusta jatketaan, kipua esiintyy koko harjoittelun ajan. Penikkataudissa voi esiintyä myös kivuliasta säären sisäosan luukalvon tulehdusta.

Diagnosointi

Penikkatauti todetaan oireiden perusteella. Lisäksi diagnosoinnissa otetaan huomioon harjoittelutavoissa tai fyysisessä harjoittelussa tapahtuneet muutokset. Lääkäri tunnustelee ja painaa säären aluetta, jolla selvitetään, esiintyykö sääressä kipua tai arkuutta. Säärestä saatetaan ottaa magneettikuvat sekä tehdä lihasaition paineenmittaus, jolla voidaan poissulkea muita mahdollisia syitä.

Hoito

Penikkatautia hoidetaan parhaiten riittävällä levolla. Lievässä tapauksessa saattaa riittää, että urheilumuoto vaihdetaan sellaiseen, jossa säärtä ei rasiteta iskuilla. Hyviä vaihtoehtoja ovat uinti, pyöräily ja rullaluistelu. Tulehduskipulääkkeistä voi myös olla apua. Kroonisessa penikkataudissa lepo on tärkeää, ja harjoittelu kannattaa lopettaa kokonaan joksikin aikaa. Venyttely voi lievittää kipua. Jos kipu ei laannu muutaman viikon kuluessa, kannattaa hakeutua hoitoon. Penikkatautia voidaan hoitaa myös fysikaalisilla hoidoilla sekä joissakin tapauksissa leikkauksella.

Yleistä penikkataudista

Penikkatautia voi ehkäistä välttämällä liiallista fyysistä rasitusta, käyttämällä kunnollisia kenkiä, venyttelemällä ja välttämällä kovilla alustoilla tapahtuvaa hyppimistä ja juoksemista. Penikkatauti on hyvin yleinen ja useimmat kärsivät siitä jossakin vaiheessa elämää. Penikkatauti paranee usein nopeasti itsestään.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: