Kirjoita hakusanasi

Vaivaisenluu tarkoittaa, että isovarvas on kääntynyt vinoon kohti muita varpaita ja isovarpaan tyvi työntyy ulospäin.

Vaivaisenluu tarkoittaa, että isovarvas on kääntynyt vinoon kohti muita varpaita ja isovarpaan tyvi työntyy ulospäin.

Vaivaisenluu

Mainos:

Vaivaisenluu tarkoittaa isovarpaan vinoutunutta virheasentoa. Isovarvas painautuu muihin varpaisiin päin ja isovarpaan tyvi työntyy ulospäin. Taipumus voi olla perinnöllinen, ja sitä provosoi epäsopivien kenkien käyttö.

Jalkaterään voi muodostua näkyvä kyhmy siksi, että isovarpaan nivel työntyy ulospäin. Tässä tilanteessa on vaikeata löytää sopivia ja hankaamattomia jalkineita. 

Mistä vaivaisenluu aiheutuu?

Useimmat vaivaisenluusta isovarpaassa kärsivät ovat keski-ikäisiä tai vanhempia naisia, mutta vaiva voi muodostua akuutiksi jo teini-iässä. Nuoruudessa todetun vaivaisenluun syynä on yleensä perinnöllinen taipumus. Vaivan pahenemista voi välttää käyttämällä riittävään tilavia jalkineita ja vaihtamalla kenkiä päivän mittaan.

Varpaista

Vaivaisenluun muodostuminen alkaa useimmiten jalkaholvin laskeutumisesta isovarpaan ja pikkuvarpaan välillä. Laskeutumisesta seurauksena jalkaterä levenee päkiän kohdalta. Isovarvas ohjautuu nojaamaan kohti muita varpaita, ja isovarpaan tyvinivel työntyy jalkaterästä ulospäin.

Paikallinen näkyvä kyhmy muodostuu ihon alla olevasta turpoavasta limapussista. Iho punehtuu, varpaantyvi saattaa kipuilla ja kyhmy vaikeuttaa jalkaan sopivien kenkien löytämistä.

Diagnostiikka ja hoito

Vaivaisenluun toteamiseen ei tarvita erikoisia tutkimuksia: näköhavainto ja jalan tunnusteleminen riittävät lääkärille. Kotihoidoksi suositellaan riittävän tilavia kenkiä, joihin voi hankkia tukipohjallisen nostamaan laskeutunutta jalkaholvia päkiän kohdalta.

Tavanomainen jalkahoito voi myös helpottaa oloa. Lämmin jalkakylpy noin 20 minuutin ajan pehmittää mahdollisia kovettumia. Tämän jälkeen voi varovaisesti raspata kovettumia ja levittää lopuksi hoitavaa jalkavoidetta.

Vaivaisenluun leikkaushoito

Toisinaan vaivaisenluu on niin häiritsevä, että turvaudutaan leikkaushoitoon. Leikkauksessa pyritään suoristamaan isovarvas. Ensin leikataan isovarpaan kohdalla oleva jalkapöydän luu, jotta suoristaminen on mahdollista. Tämän jälkeen luu tuetaan ruuvilla. Toipuminen voi kestää useamman viikon.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: