Kirjoita hakusanasi

Hikkaa aiheuttavat pallean supistuminen ja siitä johtuva kurkunpään sulkeutuminen.

Hikkaa aiheuttavat pallean supistuminen ja siitä johtuva kurkunpään sulkeutuminen.

Hikka (singultus)

Hikkaa eli nikutusta aiheuttavat pallean nopeat supistumiset. Sitä esiintyy paljon niin lapsilla kuin aikuisillakin, ja se on yleensä täysin vaaratonta. Jos hikka ei lopu itsestään, on kuitenkin otettava yhteyttä terveyskeskukseen.

Mainos:

Useimmat kärsivät hikasta jossain elämänsä vaiheessa, ja toisilla sitä esiintyy useammin kuin toisilla. Hikkaa voi ilmetä syömisen, juomisen tai fyysisen rasituksen yhteydessä tai aivan ilman näkyvää syytä. Pikkulapset nikottelevat usein, mutta heille on siitä harvoin haittaa. Hikkaa aiheuttaa pikkulapsilla usein ilman nieleminen ruokailun yhteydessä. Tämä on täysin normaalia eikä siis huolestumisen aihe.

Hikan syyt

Hikkaa aiheuttaa tahdosta riippumaton pallean krampinomainen supistuminen. Pallea on levy lihasta mahan ja rintakehän välissä. Tavallisesti pallea auttaa hengityksessä, mutta sen supistuessa nopeasti kurkunpää sulkeutuu ja hengitys keskeytyy. Seurauksena voidaan kuulla hikalle tyypillinen ääni. Tavallisia hikan aiheuttajia ovat alkoholin juominen, nopeasti syöminen ja epätavallisen mausteinen ruoka.

Oireet

Kouristusmaiset nykäykset palleassa ja lähes pakosti ulos pääsevä äännähdys ovat hikan oireet. Hikka alkaa nopeasti ja ilman varoitusta ja se on helppo tunnistaa.

Diagnoosi

Hikan tunnistukseen ei tarvita lääkäriä, koska oireet ovat niin selkeitä. Jos hikka ei katoa itsestään tai sitä ilmenee hyvin usein, voi lääkärin apu kuitenkin olla tarpeen. Tutkimuksilla voidaan testata, löytyykö vaivaan jokin vakava syy.

Hoito

Hikkaan ei ole mitään suoranaista parannuskeinoa. Toisinaan veren hiilidioksidipitoisuuden nostaminen hengitystä pidättämällä tai pussiin hengittämällä voi auttaa. Vanhojen kotikonstien mukaan veden juonti pää taakse taivutettuna saattaa auttaa. Toisaalta apua voi olla myös alas istumisesta ja rauhallisesti sekä keskittyneesti hengittämisestä. Yleensä suositellaan vain odottamaan hikan loppumista, sillä hikka on tavallisesti täysin vaaratonta ja katoaa nopeasti. Nikottelevaa lasta saattaa auttaa röyhtäiseminen tai tuttipullon reiän pienentäminen siten, että lapsi ei saa kerralla juotua liian paljon nestettä. Liian suuren nestemäärän juominen voi johtaa pallean supistumisiin.

Muuta hikasta

Jos hikka ei mene ohi muutamassa tunnissa, tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Hyvin harvinaisissa tapauksissa aiheuttajana voi olla jokin sairaus tai vakava terveysongelma. Mahan, keuhkojen ja sydämen sairaudet voivat myös aiheuttaa hikkaa, sillä ne vaikuttavat usein palleaan. Hikkaa esiintyy myös suun kautta otettavien nikotiinilääkkeiden tavallisena sivuvaikutuksena. Useimmiten vaiva on kuitenkin täysin tavanomainen ja vaaraton.

 

Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: