Kirjoita hakusanasi

Kun ummetus vaivaa, on tavallista että wc:ssä käydään normaalia harvemmin. Uloste on kovaa ja sitä on vaikeaa saada ulos.

Kun ummetus vaivaa, on tavallista että wc:ssä käydään normaalia harvemmin. Uloste on kovaa ja sitä on vaikeaa saada ulos.

Ummetuksen syynä voivat olla tietyt lääkkeet. Lääkeaineiden aiheuttama ummetus voi heikentää elämän laatua.

Ummetuksen syynä voivat olla tietyt lääkkeet. Lääkeaineiden aiheuttama ummetus voi heikentää elämän laatua.

Kysy neuvoa apteekin henkilökunnalta tai lääkäriltäsi saadaksesi itsellesi sopivaa hoitoa, jos sinulla on ilmavaivoja tai ummetusta.

Kysy neuvoa apteekin henkilökunnalta tai lääkäriltäsi saadaksesi itsellesi sopivaa hoitoa, jos sinulla on ilmavaivoja tai ummetusta.

Ummetus – testaa, voiko ummetus johtua lääkehoidosta

Kaikki kärsivät joskus kovasta vatsasta ja ummetuksesta, ja niiden syyt vaihtelevat.  Taustalla voivat olla ruokatottumukset, stressi tai huolet, mutta ummetus voi johtua myös lääkehoidosta.

Mainos:

Jos et hoida ummetusta, suoleen voi pitkällä aikavälillä muodostua taskuja. Ummetus voi aiheuttaa myös peräpukamia ja peräaukon haavaumia. Henkilöt, joilla on opioidipohjainen kipulääkitys, kokevat usein lääkkeiden aiheuttaman ummetuksen heikentävän elämän laatua. 

Mistä ummetus johtuu?

Ummetus tarkoittaa, että suoli tyhjenee vähemmän kuin kolme kertaa viikossa. Ummetukseen liittyvät myös kova uloste ja ulostamisvaikeudet. Yleisimmin ummetus johtuu liian vähäisestä juomisesta sekä ravinnosta, joka sisältää liian vähän kuituja.

Ummetus on myös tavallista ruokatottumusten muutosten, huolien ja stressin yhteydessä. 

Osa lääkkeistä ja tietyt ruoka-aineet voivat myös aiheuttaa ummetusta. Yleensä oireet menevät ohi itsestään tai esimerkiksi ruokatottumuksia muuttamalla. Osalla ummetus säilyy kroonisena, mikä saattaa aiheuttaa pitkäaikaisia vaivoja. On tärkeää uskaltaa puhua lääkärin kanssa ummetuksesta, sillä apua on saatavilla.

Ummetuksen yleisimmät oireet

Kun ummetus vaivaa, on tavallista että wc:ssä käydään normaalia harvemmin. Uloste on kovaa ja sen poistuminen on vaivalloista. Monet kuvailevat tunnetta siten, että suoli ei tunnu tyhjentyneen ulostamisen jälkeen. Ei ole epätavallista, että peräsuolessa on halkeamia. Myös pientä verenvuotoa voi ilmetä. 

Kaikille vatsa- ja suolistovaivoille on yhteistä, että ne vaikuttavat potilaiden elämänlaatuun ja hyvinvointiin. Ummetus ei ole poikkeus. Lääkehoitoon liittyvä ummetus voi heikentää hyvinvointia vielä enemmän. Ummetuksen hoitaminen on tärkeää, jotta vältettäisiin siihen liittyvät vaivat ja elämänlaatua voitaisiin parantaa. 

Ummetus lääkehoidon yhteydessä

Ummetuksen syynä voivat olla tietyt lääkkeet. On arvioitu, että useimmat opioidikipulääkityksessä olevat potilaat kärsivät ummetuksesta. Opioidit ovat tarpeellisia voimakasta, esimerkiksi syövän yhteydessä esiintyvää kroonista kipua tai muuta kipua hoidettaessa. Niiden tavallisin sivuvaikutus on ummetus. Useimmat ummetusta aiheuttavat lääkkeet ovat:

 • Opioidit (morfiinin johdannaiset)
 • rauta
 • eräät psyykkisten sairauksien hoitoon tarkoitetut lääkkeet 
 • verenpainetta laskevat lääkeaineet, niin sanotut kalsiuminestäjät 
 • antasidit, jotka vaikuttavat mahan liikahappoisuutta vastaan

Myös muut lääkkeet voivat haitata vatsan toimintaa. Siksi kannattaa tarkkailla, voisivatko oireet johtua uudesta lääkkeestä.

Testi: Johtuuko ummetuksesi lääkkeistä?

Käytän opioideja kivun lievitykseen.

Minusta tuntuu, että minulla on ummetusta. 

Olen kokeillut ulostuslääkkeitä ummetuksen hoitoon, mutta ne eivät ole tuottaneet tuloksia.

Koen, että ummetus vaikuttaa arkeeni ja elämänlaatuuni.

Jos vastasit “kyllä” yhteen tai useampaan väitteeseen, sinun kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa, miten voisit päästä vaivoista eroon.

Ummetuksen hoito

Jos ummetuksen ehkäisy ei onnistu, on olemassa erilaisia reseptittömiä lääkkeitä, joista voi olla apua. Jos saat jo hoitoa, on tärkeää, että keskustelet hoitavan lääkärin kanssa ennen kuin aloitat uusien lääkkeiden käytön.

 • Ulosteen massaa lisäävät lääkkeet tekevät ulosteen koostumuksesta normaalia. 
 • Osmoottiset lääkkeet vaikuttavat sitomalla vettä paksusuoleen. Näin ulosteesta tulee pehmeää ja sen poistuminen helpottuu.
 • Suolen toimintaa aktivoivat ulostuslääkkeet antavat nopean vaikutuksen nopeuttamalla suolen liikkeitä ja paksusuolen tyhjentymistä. Niitä ei kuitenkaan tule käyttää viikkoa enempää.
 • Ilmavaivojen yhteydessä suositellaan usein Inolaxol-lääkettä, joka sopii ummetuksen hoitoon mutta ei lisää kaasujen kehittymistä.
 • Opioideista johtuvaan ummetukseen on olemassa tablettimuotoista reseptilääkettä.

Lääkkeiden lisäksi ummetusta voi lievittää rentoutumalla, käyttämällä kramppeja vähentäviä ja suolistoa rauhoittavia valmisteita tai muilla menetelmillä, jotka vähentävät turvotuksen tunnetta vatsassa. Kysy neuvoa apteekin henkilökunnalta tai lääkäriltäsi saadaksesi itsellesi sopivaa hoitoa, jos sinulla on ilmavaivoja tai ummetusta.

Lääkehoidon aiheuttaman ummetuksen hoito

Kun ummetus johtuu lääkehoidosta, sitä hoidetaan yleensä ulostuslääkkeillä. Niistä ei kuitenkaan ole aina apua, joten voi olla tarpeellista kokeilla toista, tehokkaampaa hoitomuotoa.

Ummetuksesta kärsivät aikuiset, joille ulostuslääkkeet eivät sovi, voivat nyt kokeilla uutta reseptilääkettä. Tablettimuotoinen lääke sopii kipulääkkeiden aiheuttaman ummetuksen hoitoon, sillä se vähentää opioidien ummettavaa vaikutusta. Se ei vähennä kipua lievittävää vaikutusta, joka ymmärrettävistä syistä halutaan säilyttää. Kysy hoitavalta lääkäriltä neuvoja ja tietoa lääkehoidon aiheuttaman ummetuksen hoitovaihtoehdoista. 

Hakeudu hoitoon

Jos kärsit samanaikaisesti ummetuksesta ja joistain seuraavista oireista, ota heti yhteyttä terveyskeskukseen:

 • painon aleneminen 
 • verinen uloste
 • voimakkaat vatsakivut

Näin voit selvitä ummetuksesta

Ummetus johtuu usein liian vähäisestä kuidun- ja nesteensaannista sekä liian vähäisestä liikunnasta.  Sen syynä voi olla myös stressi. Voit selvitä ummetuksesta, kun otat huomioon seuraavat asiat:

 • Syö säännöllisin väliajoin ja käy wc:ssä säännöllisesti
 • Juo paljon nestettä
 • Syö enemmän kuituja edistääksesi suolen toimintaa
 • Liiku

Jos ummetus johtuu lääkehoidosta, ota yhteyttä hoitavaan lääkäriin, sillä on olemassa lääkkeitä, jotka voivat parantaa elämäsi laatua. 

 
Mainos:

Lähde: 

Mag- tarmförbundet, 1177

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: