Kirjoita hakusanasi

Ärtyvä suoli aiheuttaa vatsakipua ja ilmavaivoja.

Ärtyvä suoli aiheuttaa vatsakipua ja ilmavaivoja.

Ärtyvä suoli (IBS)

Mainos:

Ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS) maha-suolikanavassa on ongelmia. Nämä suoliston vaivat ovat toiminnallisia. Ärtyvän suolen oireyhtymä ei tartu eikä voi kehittyä esimerkiksi syöväksi tai muuksi vakavaksi sairaudeksi. Oireyhtymää ilmenee tavallisimmin 30–40-vuotiailla, ja se on yleisempi naisilla. Ärtyvän suolen oireyhtymän syytä ei tiedetä.

Ärtyvän suolen oireet

Tavallisin ärtyvän suolen oire on vatsakipu, joka hellittää suolen tyhjennyttyä. Ummetus ja ripuli vuorottelevat. Ilmavaivat ovat yleisiä ja ulostamistarve normaalia tiuhempi. Oireet ilmenevät vasta pidemmän ajan kuluessa kuin tavallisen vatsataudin oireet.

Suolen lisäksi myös ruokatorvi ja vatsalaukku voivat olla ärtyneitä, mikä voi aiheuttaa pahoinvointia. Jopa sukupuolielinten ja virtsatiehyiden ärtyminen on mahdollista. Virtsaamistarve voi tihentyä, jolloin potilaalla saatetaan turhaan epäillä virtsarakon tulehdusta. Painon tunne alapäässä voi myös vaivata ärtyvästä suolesta kärsivää. Naisella saattaa olla yhdyntäkipuja sekä hyvin voimakkaat kuukautiskivut.

Muita oireita ovat vatsakivusta ja sen aiheuttamasta huolestuneisuudesta johtuva sydämentykytys, hikoilu, päänsärky sekä kova väsymys.

Saadakseen oikean diagnoosin lääkäri tekee useita kokeita. Ärtyvän suolen oireyhtymällä on erilaisia muotoja, jotka eroavat toisistaan siten, että ulosteen koostumus vaihtelee. Nämä muodot ovat ummetustyyppinen ärtyvä suoli, ripulityyppinen ärtyvä suoli sekä sekamuotoinen ärtyvä suoli.

Ärtyvän suolen oireyhtymän hoito

Ärtyvästä suolesta kärsivällä on yleensä toistuvia ja eriasteisia vaivoja useiden vuosien ajan. Vaivoja voi lievittää välttämällä tiettyjä ruokia. Ärtyvän suolen aiheuttamia vaivoja voi vähentää lääkkeiden avulla, mutta ärtyvää suolta parantavaa lääkitystä ei ole. Ärtyvän suolen hoitaminen on yksilöllistä, joten itselle sopivat ja vältettävät ruoat sekä mahdollinen oireita lievittävä lääkitys on testattava itse. Usein säännölliset wc-käynnit ja liikunnan harrastaminen auttavat kaikkia ärtyvästä suolesta kärsiviä.

Hoitoon voi hakeutua, jos ärtyvä suoli ei tunnu rauhoittuvan itsehoidolla ja jos vaivat haittaavat arkielämää. Yli 50-vuotiaan on myös hyvä ottaa yhteyttä terveyskeskukseen, jos hänellä on uusia oireita kuten äkillinen laihtuminen, ruokahalun menettäminen, yli viikon kestävä ripuli tai verinen tai musta uloste.

Ärtyneen suolen oireyhtymä voi johtaa masennukseen, stressiin ja liialliseen huolestuneisuuteen, jotka voivat aiheuttaa uusia vaivoja. Tällöin olisi hyvä pohtia, voisiko omaa elämäntilannettaan ja elämäntapojaan muuttaa niin, että oireet helpottaisivat.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: