Kirjoita hakusanasi

Balaniitti (Esinahan tulehdus)

Balaniitti (Esinahan tulehdus)

Mainos:

Bakteerin aiheuttamaa terskan ja esinahan tulehdusta kutsutaan balaniitiksi. Tulehtunut terska punoittaa.

Kliininen taudinkuva

Tavallisimpia balaniitin oireita ovat limakalvon punoitus ja ärtyneisyys, pienet nystyt sekä kellertävät rakkulat. Muita tyypillisiä oireita ovat kutina, polttelu ja arkuus. Myös esinahka voi olla tulehtunut. Vanhemmilla miehillä esiintyy myös ns. plasmasolubalaniittia. Se ilmenee mm. punoituksena ja rajoiltaan selkeänä tulehduksena, mutta on muutoin oireeton.

Tulehdus on yleensä krooninen ja iho-oireita voi esiintyä useiden vuosien ajan.

Syyt

Esinahan alle kerääntyy eritettä yleensä joko esinahan ahtauden tai puutteellisen hygienian takia. Sen seurauksena syntyy ärsytystä, kun elimistön omien bakteerien määrä lisääntyy kosteassa ympäristössä. Hiivatulehduksen (candida-hiivasieni) alkuvaiheessa voi esiintyä pieniä kyhmyjä ja rakkuloita.

Hiivasienet voivat myös levitä sukupuoliteitse ja aiheuttaa yhdynnän jälkeen tulehdusoireita. Diabeetikot ovat erityiset alttiita hiivatulehduksille. Myös muut bakteerit, kuten Trichomonas ja klamydia, voivat aiheuttaa tulehdusta. Jos tulehdusoireita esiintyy sukupuoliyhteyden jälkeen, syynä on yleensä partnerilla ilmenevä bakteerien ja hiivasienten määrän lisääntyminen. Tulehduksen takana voi olla myös intiimihygieniaan tarkoitetusta tuotteesta, liukuvoiteesta tai kondomista johtuva allergia. Plasmasolubalaniitin syitä ei vielä tiedetä. Tietyt ihosairaudet voivat myös aiheuttaa tulehdusta terskan ja esinahan alueella.

Taudin kulku

Infektiosta tai puutteellisesta hygieniasta johtuva balaniitti paranee yleensä helposti tarkoituksen mukaisella hoidolla. Hiivasienen aiheuttamalla tulehduksella on taipumus uusiutua herkästi.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos tulehdus ei parane.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: