Kirjoita hakusanasi

Bulloosi pemfigoidi

Bulloosi pemfigoidi

Mainos:

Pemfigoidi on epätavallinen ihotauti, joka aiheuttaa iholle eri kokoisia rakkuloita. Sitä esiintyy lähinnä yli 60-vuotiailla. Yleensä tauti on hyvänlaatuinen ja paranee itsestään. Joskus ihottumaa voi esiintyä myös limakalvoilla; myös silmissä.  

Taudin kliininen kuva

Taudin oirehtiessa iho voi olla punoittava ja siihen ilmestyy nesterakkuloita. Rakkuloiden koko ja määrä vaihtelevat yksilöllisesti. Tauti voi alkaa pelkkänä kutinana, jonka perään ilmestyy rakkuloita.

Taudin syyt

Immunologisilla ilmiöillä ihossa katsotaan olevan vaikutusta taudin synnyssä, joskin taudin varsinainen syy on vielä tuntematon.

Tietyt vasta-aineet voidaan todentaa niin suoraan iholta otettavalla näytteellä kuin verikokeellakin. 

Taudin kulku

Pemfigoidi on usein pitkäkestoinen tauti, ja se voi kestää muutamasta kuukaudesta jopa useisiin vuosiin. Välillä voi olla parempia jaksoja ja välillä oireet voivat taas pahentua. Tauti voi myös uusiutua. Se on kuitenkin helposti hoidettavissa ja voi parantua jopa itsestään.

Hoito

Tyypillisin hoitomuoto on kortisonitabletit, joita otetaan aluksi suurina annoksina. Ajan kuluessa annostusta vähennetään asteittain. Kortisonivoiteilla on hillitsevä vaikutus ihomuutoksiin. Hoidon tavoitteena on kontrolloida kutinaa ja vähentää rakkuloiden esiintyvyyttä. Immuuniehkäisylääkkeillä voidaan lieventää taudin aktiivisuustasoa ja niitä voidaan käyttää joko muun hoidon ohessa tai yksistään. Lievemmissä tapauksissa voi myös pitkäkestoisesta antibioottilääkityksestä tai sulfonilääkkeistä (esimerkiksi Dapsone) olla hyötyä.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: