Kirjoita hakusanasi

Crohnin tautiin sairastutaan yleensä 15–30 vuoden iässä. Sairaus on yhtä yleinen miehillä ja naisilla.

Crohnin tautiin sairastutaan yleensä 15–30 vuoden iässä. Sairaus on yhtä yleinen miehillä ja naisilla.

Crohnin tauti – oireet ja hoito

Mainos:

Crohnin tauti on krooninen, uusiutuva, tulehduksellinen suolistosairaus. Yleisimmin Crohnin tautia esiintyy ohutsuolen loppuosassa ja paksusuolessa, mutta sitä voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella. Sairauden yleisimmät oireet ovat alavatsakivut, ripuli, veriuloste, kuume sekä laihtuminen. Yleensä sairautta hoidetaan lääkkeillä ja joissakin tapauksissa myös leikkauksilla. Sairautta ei voi parantaa kokonaan. Tupakointi lisää sairastumisriskiä. 

Noin 5000 suomalaista sairastaa Crohnin tautia. Suomessa noin 9 henkilöä sataatuhatta kohti sairastuu Crohnin tautiin vuosittain. Sairaus on etenkin nuorten aikuisten sairaus, sillä tyypillisin sairastumisikä on 15–30 vuotta. Crohnin tautiin voi kuitenkin sairastua minkä ikäisenä tahansa. Sairaus on yhtä yleinen miehillä ja naisilla. Lasten yleisin sairastumisikä on 12 vuotta. Toinen tulehduksellinen suolistosairaus on haavainen paksusuolentulehdus, jossa tulehdusta esiintyy paksusuolen alueella.

Crohnin taudin oireet

Crohnin taudissa oireet voivat olla jatkuvia tai hävitä välillä. Oireet saattavat toistua viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien välein. Yleisimpiä Chronin taudin oireita ovat alavatsakivut ja ripuli, jota esiintyy useita kertoja päivässä. Muita oireita ovat väsymys, kuume, oksentaminen sekä laihtuminen. Oireet vaihtelevat sen mukaan, mikä osa suolistosta on tulehtunut. Muita sairauteen liittyviä oireita ovat niveloireet, iholla olevat kipeät kyhmyt, silmien särky ja valonherkkyys. Lapsilla kasvun ja kehityksen hidastuminen voi olla merkki Crohnin taudista. Lisäksi lapsilla voi esiintyä aftoja, suunpielten haavaumia sekä huulten turvotusta jo ennen vatsaoireiden ilmenemistä.

Crohnin taudin hoito

Crohnin tautia ei voi parantaa. Sairauden aiheuttajaa ei ole pystytty selvittämään. Perinnöllisillä tekijöillä on vaikutus sairastuvuuteen. Sairauden oireita hoidetaan yleensä lääkkeillä, joilla voidaan myös vähentää sairauteen liittyviä komplikaatioita (märkäpaise ja suolistotukokset). Hoidon lähtökohtana on sairauden vaikeusaste, laajuus ja sijainti. Sairauden akuutissa vaiheessa potilas saattaa olla sairaalahoidossa. Sairautta hoidetaan tyypillisesti kortisonilla. Muita käytettäviä lääkkeitä ovat 5-ASA-valmisteet, sulfasalatsiini, antibiootit ja immunomoduloivat lääkkeet (esim. solunsalpaajat).

Crohnin tautia sairastavan ei tarvitse noudattaa erityisruokavaliota. Tavallinen, terveellinen kotiruoka sopii myös Crohnin tautia sairastaville. Toisinaan rasvan käyttöä voidaan joutua rajoittamaan. Riittävä vitamiinien saanti on tärkeää. Tupakointia ei suositella Crohnin tautia sairastaville, sillä tupakointi lisää sairauden uusiutumisriskiä merkittävästi.

Suuri osa sairastuneista joudutaan leikkaamaan jossakin vaiheessa. Leikkauksen syynä on yleensä suolitukos, suolen puhkeaminen, fisteli, märkäpaise, raju verenvuoto, jatkuva anemia tai kipu. Leikkauksessa pyritään poistamaan ongelmia aiheuttava suolen osa. Joissakin tapauksissa Crohnin tautia sairastava tarvitsee avanteen. Avanne voi olla pysyvä tai väliaikainen.

Uudet hoitomuodot

Perinteinen lääkehoito ei ole aina riittävän tehokas Crohnin taudin hoidossa. Lääkkeet voivat myös aiheuttaa ikäviä sivuoireita, etenkin sairauden vaikeammissa muodoissa. Crohnin tautia hoidetaan nykyään myös biologisella hoidolla. Sitä käytetään yleensä vaikean Crohnin taudin hoitoon, kun kortisonihoito ei tehoa tai leikkaushoito ei tule kysymykseen. 

Crohnin taudin kanssa eläminen

Sairauden aktiivisessa vaiheessa potilas käy lääkärissä muutaman kuukauden välein. Remissiossa sairautta seurataan vuosittain tai lääkityksen mukaan. Henkilöt, jotka ovat sairastaneet Crohnin tautia useiden vuosien ajan, käyvät myös tähystystutkimuksissa 1–3 vuoden välein, sillä sairauteen liittyy ohutsuoli- ja kolorektaalisyövän riski.

Crohnin tauti voi uusiutua koko elämän ajan. Etenkin suolistoinfektiot voivat johtaa sairauden uudelleen aktivoitumiseen tai aiheuttaa potilaalle vakavia ongelmia. Suolistoinfektioita on pyrittävä ehdottomasti välttämään. Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää. Elintarvikkeiden hygieeniseen ja huolelliseen käsittelyyn tulee myös kiinnittää huomiota. Tupakointi lisää sairauden uusiutumisriskiä merkittävästi, joten Crohnin tautia sairastavan on vältettävä tupakointia.

Crohnin tauti ei ole este raskaudelle. Sairaus voi joissakin tapauksissa hankaloittaa raskaaksi tulemista tai lisätä keskenmenoriskiä, mutta raskaudet sujuvat yleensä normaalisti. Lääkkeitä voi käyttää raskauden aikana. 

Crohnin tautiin ei ole olemassa parannuskeinoa. Sairastunut voi kuitenkin hyvän hoidon ansiosta elää aivan tavallista elämää. Sairaus ei ole este opiskelulle tai työnteolle, mutta sairauden pahenemisvaiheessa opiskelua tai työtekoa voi joutua rajoittamaan joksikin aikaa. 

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: