Kirjoita hakusanasi

Darierin tauti

Darierin tauti

Mainos:

Kliininen kuva

Darierin tauti ilmenee usein talirauhasen runsaana esiintymisenä muun muassa rinnoissa ja yläselässä, mutta voi toisinaan levitä reilusti myös muihin vartalonosiin. Hilseilevät näpyt ja punoittava iho ovat taudin tuntomerkkejä. Iho voi myös olla kutiseva. Ihomuutokset esiintyvät yleisimmin alueilla, jotka ovat kosteita ja lämpimiä, kuten esimerkiksi käsivarren poimuissa ja nivusissa. Ihottuma toimii herkästi eri bakteerien kasvualustana, minkä vuoksi infektiot iholla ovat melko tyypillisiä. Samankaltaisia muutoksia voi ilmetä myös limakalvoilla ja kynsissä.

Taudin syyt

Darierin tauti on harvinainen ja periytyvä ihosairaus, minkä aiheuttaa synnynnäiset puutokset ihon keratinisoitumisessa eli sarveistumisessa. Vanhemmiten puutoksia voi ilmetä enemmän.

Tauti voi hypätä jopa sukupolvien yli. Spontaaneja taudin esiintymisiä voi siis ilmetä, vaikkei lähisuvussa olisikaan tiedossa muita sairastuneita.

Taudin kulku

Hikoilu, kuumuus ja aurinko pahentavat ihottumaa. Tauti on krooninen ja parantumaton, mutta sen voimakkuus voi vaihdella.

Hoito

Niin sanotut uudelleenrakentavat toimenpiteet, kuten esimerkiksi hikoilun välttäminen ja oikeanlaisella vaatetuksella varustautuminen, ovat tärkeitä. Auringonotto pahentaa oireita ja sitäkin tulisi sen vuoksi välttää. Antiseptisten tuotteiden käyttö hyvän hygienian lisäksi vähentää ihottuman infektoitumisen riskiä. Rasvaisia voiteita tulisi välttää, mutta ihoa pehmentävistä voiteista voi olla apua. Vähäisiä ja rajoittuneita ihomuutoksia voidaan hoitaa A-vitamiinipitoisella niin kutsutulla retinoidivoiteella. Myös antiseptisiä aineita sisältävästä kortisonivoiteesta voi olla hyötyä. Infektoituneet ihomuutokset saattavat vaatia antibiootteja. Tablettihoidolla korjataan ihon keratinisoitumista. Sillä on myös sairautta hillitsevä vaikutus, mutta vain niin kauan kuin hoitoa jatketaan.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: