Kirjoita hakusanasi

Dyshidroosi (pienet nesterakkulat)

Dyshidroosi (pienet nesterakkulat)

Mainos:

Dyshidroosin aiheuttajaa ei tiedetä. Dyshidroosissa iholle ilmestyy erikokoisia rakkuloita. Tautia esiintyy varsinkin keski-ikäisillä.

Dyshidroosissa nesterakkuloita on eniten kämmenissä ja sormissa (80 %), mutta niitä voi olla myös jalkaterissä. Suuremmista nesterakkuloista käytetään nimeä Pompholyx. Ne syntyvät yleensä allergisen reaktion seurauksena.

Kliininen taudinkuva

Ekseeman alkuvaiheessa sormien sivuilla on pieniä rakkuloita.

Vähitellen rakkulat leviävät kämmeniin. Lisäksi esiintyy punoitusta ja hilseilyä sekä aiemmista rakkuloista johtuvia haavoja ja halkeamia.

Syyt

Rakkuloita voi esiintyä kaiken tyyppisissä ekseemoissa. Mitä akuutimmasta ekseemasta on kyse, sitä suuremmaksi rakkulat muodostuvat. Dyshidroosin taustalla ei ilmeisesti ole allergiaa. Dyshidroosin aiheuttajana on pidetty hikoiluun liittyvää häiriötä, koska sairautta esiintyy paljon kuumassa ja kosteassa ympäristössä. Voimakkaalla psyykkisellä stressillä voi olla myös vaikutusta ekseeman puhkeamiseen.

Arviolta 50 % potilaista on taustalla atooppisia oireita. Heillä on ilmennyt aiemmin, tai ilmenee edelleen heinänuhaa, astmaa sekä taipeissa olevaa ekseemaa. Suuria nesterakkuloita (Pompholyx) voi syntyä myös allergisen reaktion seurauksena. Nämä rakkulat eivät kuitenkaan ole dyshidroosia, vaan toisinaan esim. jaloissa olevan hiivainfektion seurauksena käsiin ja kämmeniin voi muodostua rakkuloita.

Taudin kulku

Ekseemaa on yleensä vaikea hoitaa. Ihon muutokset tulevat ja menevät hoidosta riippumatta. Dyshidroosiin liittyy uudelleen sairastumisen riski.

Hoito

Akuutin dyshidroosin (esiintyy suuria nesterakkuloita) oireita voidaan lievittää esim. kosteiden kääreiden tai käsisiteiden avulla. Hoidon alkuvaiheessa käytetään usein myös voimakkaita kortisonivalmisteita, joiden käyttöä myöhemmin vähennetään.

Tulehtunutta ekseemaa hoidetaan antibiooteilla. Myös valohoitoa saatetaan käyttää. Hoidossa otetaan yleensä huomioon takana olevat syyt. Ihoärsytystä aiheuttavien tuotteiden käyttöä on syytä rajoittaa. Käsien suojaaminen hanskoilla on suositeltavaa, myös märkää työtä tehtäessä.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: