Kirjoita hakusanasi

copyright Anders Hallén, iholääkäri

copyright Anders Hallén, iholääkäri

Hilse ja tali-ihottuma

Mainos:

Seborrooinen ekseema eli tali-ihottuma on hyvin yleistä. Tali-ihottuma kuuluu sisäsyntyisiin ekseemoihin, mikä tarkoittaa, että siitä kärsivillä on synnynnäinen taipumus sairastua. Tali-ihottumasta tekee hankalahoitoisen se, että se toisinaan palaa hoidon lopettamisen jälkeen.

Tali-ihottuman hoito

Tali-ihottuman perushoidossa käytetään hiivasieniä vähentävää shampoota. Sekä iho että hiuspohja voidaan pestä samalla shampoolla. Vaikeammissa tapauksissa voidaan lisäksi käyttää vahvaa steroidiliuosta iltaisin, kunnes ihottuma on parantunut huomattavasti tai kokonaan. Sen jälkeen hoitoa voidaan vähentää joka toinen ilta käytettäväksi. Vähitellen hoitoa tarvitaan vain kerran tai kaksi viikossa uusiutumisen riskin pienentämiseksi.

Aurinko, kesä ja suolakylvyt lieventävät usein tali-ihottumaa. Hoito auttaa, mutta vaivat voivat palata hoidon päätyttyä, mitä ei valitettavasti voida estää. Tali-ihottumaa ei voida täysin parantaa, mutta se saadaan hoidolla oireettomaksi. Tali-ihottuma ei aiheuta kaljuuntumista.

Hilseen hoito

Hilseshampoon tai esimerkiksi Ketozonin tai Fungoralin käyttöä kannattaa kokeilla hilseilevän päänahan hoitoon. Jos nämä eivät auta, hiuspohjaan voi kokeilla hieroa iltaisin 3 % salisyylihappoöljyä, jota saa apteekista ilman reseptiä. Sen on annettava vaikuttaa yön yli. Aamulla hiuspohja on harjattava huolellisesti pehmeällä harjalla, ja hiukset on pestävä. Hoito on toistettava niin monta kertaa, että hilseily loppuu.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: