Kirjoita hakusanasi

Käsiekseema

Käsiekseema

•Allergia

Mainos:


Käsien ja sormien ihon ihottuma johtuu usein ekseemasta, mutta voi olla merkki muustakin ihosairaudesta, kuten esimerkiksi psoriasiksesta. Käsiekseeman tutkiminen vaatiikin siksi tarkkaa tietoa potilaan aiemmista sairauksista ja usein myös allergiatutkimuksen.

On hyvä muistaa, että noin puolet käsiekseematapauksista aiheuttaa jokin epäselvempi syy kuin allergia. Syitä ovat esimerkiksi kuivuminen, liiallinen peseminen ja saippuan käyttö, pesuaineet sekä liuottimet ja muut ihoa ärsyttävät aineet, kuten asetoni, öljy, bensiini ja siivousaineet. Niin kutsuttua ”kotiäitiekseemaa” esiintyy esimerkiksi keittiö- ja sairaanhoitotyöntekijöillä ja usein myös pienten lasten vanhemmilla, sillä heidän kätensä ovat usein kosteat.

Taudinkuva

Ekseema on reaktio ihossa ja näyttää aiheuttajastaan riippumatta samalta. Siksi ekseemasta itsestään ei yleensä näe, mistä se johtuu. Ihotautilääkäri saattaa kuitenkin kyetä tekemään tiettyjä johtopäätöksiä ekseeman perusteella.

Ihottuman ulkonäkö riippuu sen vakavuusasteesta. Akuutti ekseema on kiukkuisen punainen ja vetistävä ja aiheuttaa pieniä tai suuriakin rakkoja iholle. Pitempiaikaisissa tapauksissa ekseema näyttää kalpeamman punaiselta ja siinä voi esiintyä lievää tai vakavaa hilseilyä.

Aiheuttajia:

Pitkäaikainen käsiekseema johtuu noin puolessa tapauksista kosketusallergiasta. Se voi johtua allergiasta metalliesineille, nikkelille, koboltille, kromille, kumikemikaaleille, käsirasvojen tietyille ainesosille, appelsiinin tai sitruunan kuorien öljyille, hajuvesille, havupuiden pihkan ainesosalle tai liisterille. Myös formaliini ja tummat väriaineet voivat aiheuttaa allergiaa ja tiettyjen kasvien koskettelu voi ärsyttää ihoa ja johtaa allergiseen reaktioon. Iholla tehtävillä niin kutsutuilla lapputesteillä voidaan päätellä, onko kyseessä kosketusallergia.

Kuluminen

Ihon kuluminen on tavallinen syy käsiekseemaan. Sitä aiheuttaa usein toistuva kosketus ärsyttäviin aineisiin tai aineisiin, jotka huuhtovat pois ihoa suojaavia rasva-aineita. Tämän tyyppinen ekseema alkaa usein kuivuutena ja pieninä haavoina sormien välissä. Sitten iho alkaa punoittaa ja hilseillä.

Atooppinen käsiekseema

Lapsena atooppisesta ekseemasta käsi- ja polvitaipeissa tai muualla kehossa kärsineet saavat muita todennäköisemmin aikuisina käsiekseeman, vaikka ekseema olisi muualta kehosta jo parantunut. Heidän ihonsa on muiden ihoa herkempi ihoa ärsyttäville aineille ja kosteille olosuhteille. Ravintola-alaan ja sairaudenhoitoon liittyvät työt, joissa kädet ovat usein kosteat, ovat altistavia tekijöitä. Toisinaan vaivojen takana voi olla myös suora kosketus ruoka-aineisiin sekä hedelmien, perunankuorien, lihan ja kalan käsittely.

Sairauden kulku

Käsiekseema voi kehittyä hyvin pitkäkestoiseksi, jos sitä ei hoideta, sen syitä ei selvitetä tai päivittäisissä rutiineissa ei harjoiteta varovaisuutta. Ehkäisevien keinojen hyödyntäminen on myös hyvin tärkeää ekseeman uusiutumisen estämisessä. Iho on erityisen herkkä neljästä viiteen kuukautta ekseeman parantumisen jälkeen. Tänä aikana uusiutumisen riski on suuri.

Hoito

Itse hoitoa tärkeämpää on se, että potilas välttää kaikkia allergiaa aiheuttavia ja ihoa ärsyttäviä aineita sekä ihon kastelemista. On myös tärkeää pitää iho joustavana ja pehmeänä sekä välttää kuivumista. Hoitoon käytetään usein eri vahvuisia kortisonivalmisteita, ja lääkäri valitsee kullekin ekseematapaukselle sopivimman vaihtoehdon. Akuutti märkivä ekseema vaatii erityishoitoa.

Pitkäkestoisemmissa käsiekseematapauksissa voidaan käyttää myös lääkinnällistä valohoitoa. Ekseema voi toisinaan tulehtua ja vaatia antibioottihoitoa. Ekseeman hoitoa ei saa lopettaa äkillisesti vaan vähentää asteittain. Muuten ekseema uusiutuu nopeasti. Tämä unohtuu usein, kun ihottuma näyttää paremmalta.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: