Kirjoita hakusanasi

Karvatuppitulehdus eli follikuliitti

Karvatuppitulehdus eli follikuliitti

Mainos:


Karvatuppitulehdukset eli follikuliitit ovat yleisiä. Niitä esiintyy usein yksittäisinä eri puolilla kehoa, useimmiten käsivarsissa ja jaloissa.

Kuvaus

Karvatuppitulehdukset muistuttavat pieniä finnejä tai näppylöitä. Näppylän keskiosassa voi tarkkaan katsoessa nähdä pienen karvan, joka todistaa, että tulehdus on karvatupessa. Tulehtuneet karvatupet voivat olla yksittäisiä tai niitä voi olla useampia, ja ne voivat kutista enemmän tai vähemmän.

Karvatuppitulehdusta aiheuttaa tietyissä tapauksissa sieni (pityrosporon ovale), jolloin näppylät ovat selkeästi punertavia ja kutiavat voimakkaasti.

Sairauden syyt

Vaivat voivat johtua huononneesta yleistilasta, infektiosta tai antibioottikuurista. Karvatuppitulehdusta aiheuttaa häiriö ihon tavallisten mikro-organismien yhteistyössä. Jos tasapaino häiriintyy, saattavat aggressiivisemmat bakteerit tai sienet päästä lisääntymään, minkä seurauksena muodostuu pieniä tulehduksia ja aukkoja karvatuppeihin. Karvatuppitulehduksia voi aiheuttaa myös se, että iho on pidemmän aikaa ollut hikinen ja kuuma tai rasvainen voiteiden tai vaikka aurinkorasvojen käytöstä. Lämpimässä ja kosteassa trooppisessa ympäristössä oleilu voikin olla oireita laukaiseva tekijä. Atooppisesta ekseemasta kärsivät saavat karvatuppitulehduksia muita ihmisiä helpommin.

Karvatuppitulehduksia voi esiintyä myös kortisonihoidon sivuvaikutuksena.

Kesto

Ongelma on usein sitkeä ja pitkäkestoinen, joten hoitoon tarvitaan kärsivällisyyttä. Hoidon on tähdättävä ihon mikro-organismien tavallisen tasapainon palauttamiseen.

Iholla on aina bakteereita ja hiivasieniä, joten vaivat voivat palata.

Hoito

Karvatuppitulehduksen hoidossa tulee panostaa hyvään perushygieniaan. Vaatteet ja käsipyyhkeet on pestävä usein. Peseytymiseen voi käyttää antiseptisiä ominaisuuksia sisältäviä pesunesteitä tai shampoita. Jos käyttää kosteusvoidetta, sen tulee myös olla antiseptista, esimerkiksi lisätyn propylenglykolin myötä. Tulehtuneet kohdat tulee pestä joka ilta erityisellä alkoholiliuoksella. Jos epäillään, että vaiva johtuu hiivasienestä, avuksi voidaan hankkia sieniä vastustavia lääkkeitä. Toisinaan saatetaan tarvita antibakteerisia voiteita, mutta antibioottihoidot auttavat vain yksittäisissä tapauksissa ja voivat muissa tapauksissa jopa pahentaa tilannetta.

On tärkeää aloittaa uuden karvatuppitulehduksen hoito ajoissa. Hoito on aluksi tehtävä aamulla ja illalla, myöhemmin enää vain illalla. Vähitellen jokapäiväistä hoitoa ei enää tarvita, vaan muutama hoitokerta viikossa riittää. Myöhemmin voi riittää yksi kerta viikossa kuukausien ajan. Hoitoa ei kannata lopettaa liian aikaisin, sillä silloin tauti voi uusia. Uusi intensiivihoito tulee aloittaa heti, jos uusia tulehduksen merkkejä ilmestyy.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: