Kirjoita hakusanasi

Kutiava päänahka

Kutiava päänahka

Mainos:

Miksi päänahka kutisee?

Tavallinen syy päänahan kutinaan on atooppinen ekseema, josta johtuen hiuspohja on kuiva ja kutisee. Tali-ihottuma voi myös aiheuttaa kutinaa. Allerginen kosketusekseema hiuspohjassa voi johtua hiusvärien käytöstä tai toisinaan myös hajusteista tai säilöntäaineista.

Jos päänahassa näkyy suomumaisia muutoksia, iho punoittaa tai näkyvillä on muita infektion merkkejä, kyseessä saattaa olla jokin ihotauti. Jos iho näyttää normaalilta, kyseessä voi olla ihon kuivuminen, joka voi johtua hiusten liiallisesta pesusta tai kuivattavista geeleistä ja suihkeista.

Hoito

Kuivan ja kutiavan hiuspohjan hoito riippuu sitä aiheuttavasta sairaudesta. Kuivuneesta ihosta kärsivän tulee välttää alkoholia sisältäviä lääkkeitä, jotka kuivattavat ihoa lisää.

Itsehoito

Hiuspohjaan voi käyttää tarkoitukseen tehtyjä liuoksia ja muita aineita, jotka sisältävät kortisonia. Voiteita ei tulisi käyttää, kun niitä ei voi pestä pois.

Päänahan kutina ja näppylät voivat olla merkki atooppisesta ekseemasta. On hyvin tavallista kärsiä kutinasta ja karvatupen tulehduksista hiuspohjassa atooppisen ekseeman yhteydessä. Tätä vaivaa hoidetaan muiden ekseemojen tavoin, eli hiuspohjaan levitetään kortisonivoidetta. Liuoksia kannattaa välttää, sillä ne kirvelevät. Toisinaan on käytettävä antibiootteja infektion hoitoon. Aurinko ja suolakylvyt auttavat useimmiten hiuspohjaa. Kannattaa käyttää hellävaraista shampoota ja välttää liiallista hiustenpesua. Hiukset kannattaa pestä vain kaksi kertaa viikossa.

Milloin hakeutua lääkärin hoitoon?

Jos kutina on sietämätöntä tai siihen kaipaa voimakkaampaa kortisonihoitoa, voi hakeutua lääkäriin. Saattaa myös olla järkevää varmistaa testien avulla, että kyseessä ei ole kosketusallergia.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: