Kirjoita hakusanasi

Maksasyövän selkeiden oireiden kehittyminen vie kauan. Oireet havaitaan yleensä liian myöhään.

Maksasyövän selkeiden oireiden kehittyminen vie kauan. Oireet havaitaan yleensä liian myöhään.

Maksasolusyöpä (hepatosellulaarinen karsinooma)

Mainos:

Maksasta lähtöisin oleva syöpä on melko harvinainen syöpäsairaus. Huomattavasti yleisempää on, että muut elimistössä olevat syövät lähettävät maksaan etäpesäkkeitä ja leviävät niiden kautta maksaan. Suomessa todetaan vuosittain arviolta 400 maksasyöpää. Maksasyövän oireita on usein vaikea havaita, ja siksi sairaus huomataankin yleensä liian myöhään.

Maksa sijaitsee melko korkealla vatsaontelossa vatsan oikealla puolella. Maksalla on monia tehtäviä. Se osallistuu mm. aineenvaihduntaan ja poistaa elimistöstä haitallisia aineita. Maksasyöpään sairastuu useimmiten yli 65-vuotias mies. Maksasyöpää esiintyy myös naisilla, mutta selvästi vähemmän kuin miehillä.

Kuka sairastuu?

Maksasolusyövässä maksassa oleva solu alkaa jakaantua hallitsemattomasti, jonka seurauksena maksaan muodostuu kasvain. Syöpä voi myös levitä maksaan, kun muualla elimistössä sijaitseva syöpä lähettää maksaan etäpesäkkeitä. Silloin kun etäpesäkkeet leviävät maksaan, syöpää on vaikea parantaa. Maksasyöpää esiintyy eniten iäkkäämmillä henkilöillä. Sairastumisriskiä lisää ylipaino sekä hepatiitti B- ja hepatiitti C-tartunta. Lisäksi anaboliset steroidit, homemyrkyt ja kemialliset liuokset lisäävät riskiä sairastua maksasyöpään.

Maksasyövän oireet 

Maksasyövän selkeiden oireiden kehittyminen vie kauan. Yksi oire on vatsassa oleva epämiellyttävä tunne, jota esiintyy pidemmän aikaa. Muita oireita ovat pahoinvointi, kuume, ruokahaluttomuus, tahaton laihtuminen sekä ihon ja silmän valkuaisten värjääntyminen keltaisiksi. Lisäksi voi esiintyä lapaluihin asti säteilevää selkäkipua. Osa potilaista tuntee kutinaa joka puolella kehoa. Valitettavasti selkeät oireet kehittyvät vasta syövän loppuvaiheessa. Jos kyseisiä oireita esiintyy, on hoitoon hakeuduttava heti. 

Maksasyövän toteamiseen vaaditaan useita tutkimuksia, kuten maksan kaikututkimus, tietokonekerroskuvaus tai magneettikuvaus. Lisäksi otetaan verikoe ja virtsakoe, joista tutkitaan maksan tuottamien aineiden pitoisuudet. Tarvittaessa otetaan myös solunäyte maksan kudoksesta.

Maksasyövän hoito

Maksasyöpää hoidetaan yleensä leikkaushoidolla. Leikkauksessa poistetaan kasvain sekä kasvaimen ympärillä oleva maksa. Useimmat paranevat leikkauksen jälkeen täysin, edellyttäen, että syöpä ei ole levinnyt maksan ulkopuolelle. Joissakin tapauksissa maksa poistetaan kokonaan, jolloin potilas tarvitsee maksansiirron. Valitettavasti kaikkia kasvaimia ei pystytä poistamaan leikkauksella. Jos kasvainta ei pystytä poistamaan, potilaan oireita voidaan lievittää hoidon avulla. Lisäksi potilaan elämää pyritään helpottamaan ja pidentämään mahdollisimman paljon. 

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: