Kirjoita hakusanasi

Melasma (hyperpigmentaatio)

Melasma (hyperpigmentaatio)

Mainos:


Osa nuorista naisista voi saada vaaleanruskeita tai tummemman ruskeita läiskiä kasvoihinsa auringonoton jälkeen. Usein läiskät ilmaantuvat otsaan ja poskiin, mutta niitä voi esiintyä myös ohimoilla ja ylähuulessa. 

Monien mielestä ne ovat rumia. Ei tiedetä varmasti miksi maksaläiskiä ilmaantuu joillekin naisille, ainoastaan niiden yhteys auringonottoon tunnetaan. Läiskät vaalenevat talvella,  mutta ilmestyvät uudelleen joka kesä ihon altistuessa taas auringolle.

Mikä maksaläiskiä aiheuttaa?

Maksaläiskien syntyminen liittyy hormonitoimintaan, ja niitä voi ilmaantua raskauden aikana tai naisille, jotka syövät E-pillereitä. Aiemmin niitä kutsuttiinkin ”raskausläiskiksi”. Maksaläiskiä ilmaantuu vain naisille, jotka ovat alttiita tämän tyyppisille muutoksille.

Harvinaiset syyt

On olemassa harvinaisia sisäelinsairauksia, jotka voivat myös aiheuttaa ruskeita läiskiä kasvoihin. Tällöin kuitenkin yleensä esiintyy myös muita oireita.

Myös tietyt lääkkeet voivat pitkään käytettäessä aiheuttaa sivuvaikutuksenaan pigmenttimuutoksia iholle.

Melasmaa muistuttavia muutoksia

Hajuvedet ja tietyt kosmeettiset valmisteet voivat yhdessä auringonvalon kanssa aiheuttaa ruskeita ihomuutoksia kasvoihin. Tämä koskee myös joidenkin kasvien mehuja, jos niitä joutuu iholle aurinkoisena päivänä. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi kaukasian jättiputki, sitruunat, persilja, porkkana, niittypalsternakka, saniainen, apila ja voikukka.

Nämä kasvit sisältävät niin kutsuttua psoraaliinia, joka aktivoituu auringossa. Tämän jälkiseurauksena ilmenee iho-ongelmia, kuten punoitusta, joskus rakkuloita ja ruskeita läiskiä.

Hoito 

Melasma on vaaraton, puhtaasti kosmeettinen häiriö. Jos sen syynä ovat hormonihoidot, tulee harkita, voidaanko hoidot lopettaa. Läiskät haalistuvat hitaasti pois, jos auringonottoa vältetään. Joskus niiden vaalenemista voidaan nopeuttaa käyttämällä vaalentavia aineita. Jos auringolta ei suojauduta, läiskät ilmaantuvat aina uudelleen ja uudelleen. Siksi tulee aina käyttää kunnollisia aurinkosuojavoiteita, joissa on korkein mahdollinen suojakerroin, ja joihin on lisätty mikropigmenttejä, joilla on myös peittäviä ominaisuuksia. Vältä aktiivista auringonottoa.

On hyvä muistaa, että myös solarium voi aiheuttaa pigmenttiläiskiä. Jos saamme hoitoja useamman vuoden ajan, taipumus saada maksaläiskiä vähenee vähitellen.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: