Kirjoita hakusanasi

Molluskoita otsalla

Molluskoita otsalla

Molluskoita otsalla

Molluskoita otsalla

Molluskoita otsalla

Molluskoita otsalla

Molluskat (Molluscum contagiosum)

Mainos:

Molluskat ovat virusinfektion aiheuttamia ihonäppyjä. Ne ovat melko yleisiä, mutta monilla molluskat ovat niin lieviä, että niitä tuskin huomaa. Molluskat ovat yleisimpiä lapsilla, mutta viime vuosikymmenen aikana niiden on huomattu tarttuvan myös esimerkiksi seksuaalisen kanssakäymisen yhteydessä.

Kliininen kuva

Molluskat ovat millimetrin mittaisia ihonvärisiä ihonystyröitä. Lapsilla niitä voi esiintyä missä tahansa, jopa kasvoissa. Seksin yhteydessä tarttuneet molluskat esiintyvät sen sijaan yleensä alavartalossa. Molluskat eivät yleensä aiheuta suuria vaivoja. Molluskat voivat kuitenkin olla alkuvaiheessa turvonneita ja punaisia.

Taudin syyt

Molluskat ovat viruksen aiheuttamia. Virus leviää lähikontaktissa.

Taudin kulku

Molluskat paranevat spontaanisti, kun viruspuolustus aktivoituu. Yleensä se tapahtuu vuoden sisällä, mutta joskus paraneminen voi kestää pidempäänkin. Molluskoista ei jää arpia. Koettu molluskainfektio antaa elinikäisen immuniteetin, ellei immuniteetti katkea esimerkiksi sairauden takia.

Hoito

Mitään tiettyä tehokasta hoitokeinoa molluskoihin ei ole vielä löydetty, vaan ne paranevat yleensä itsestään. Kaavintaa tai jäädyttämistä voidaan myös kirurgisesti käyttää, mutta koska ne voivat aiheuttaa arpia tai kipuja, niitä keinoja pyritään välttämään lapsilla.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: