Kirjoita hakusanasi

Morfea

Morfea

Mainos:

Morfea on tuntemattomasta syystä johtuva ihon sidekudostauti. Se näkyy iholla kovina ja kireinä läikikkäinä alueina.

Tautia esiintyy kaikissa ikäryhmissä, mutta tavallisinta se on 20-50-vuotiailla. Naisilla tautia tavataan miehiä useammin.

Kliininen kuva 

Morfea-alueella iho alkaa ensin punoittaa ja muuttuu sen jälkeen kovaksi, kireäksi ja jopa vahamaiseksi. Myöhemmässä vaiheessa alue muuttuu sinipunaisemmaksi ja tämän jälkeen alue voi osittain myös vaalentua. Sairastuneen sidekudoksen levinneisyysalue voi vaihdella. 

Taudin kuva

Morfea on ihon sidekudostauti, ja sitä esiintyy siis vain iholla. Se voi syntyä virusinfektion tai esimerkiksi puutiaisen pistoksen seurauksena, mutta useissa tautitapauksissa syy voi jäädä täysin tuntemattomaksikin. Ihomuutokset ovat yleensä yksittäisiä, epäsymmetrisesti vartalossa esiintyviä pyöreitä läikkiä ja niiden koko voi vaihdella. Suoraa levinneisyyttä voi myös esiintyä.

Taudin kulku

Taudin kehittyminen on pitkäkestoista, ja voi viedä jopa useampia vuosia. Se on kuitenkin rajoittunutta ja voi parantua tai helpottua itsestään.

Mikäli iho muuttuu kireäksi ja kovaksi nivelten seudulla tai jos ihomuutoksia ilmenee koko käden tai jalan alueella, lasten normaali vartalonkehitys voi muuttua kivuliaaksi. Tällöin vaaditaan erityisiä hoitotoimenpiteitä.

Hoito

Taudin ensimmäisessä vaiheessa, ihon ollessa vielä pelkästään punoittava, vahvoista kortisonivoiteista voi olla hyötyä. Myös lääketieteellisestä valohoidosta voi tietyissä tapauksissa olla apua. Vaikeampien ja levinneempien alueiden hoidossa sisäinen hoito, esimerkiksi D-vitamiinia muistuttavien lääkkeiden käyttö, voi tuoda tuloksia. Mikäli ihomuutokset vaikuttavat niveliin, fysioterapeuttinen hoito on tärkeää.

Muutoin odotetaan usein ihon paranemista itsestään.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: