Kirjoita hakusanasi

Ⓒ Anders Hallén, Ihotautilääkäri

Ⓒ Anders Hallén, Ihotautilääkäri

Mustapää (komedo)

Mainos:

Mitä ovat mustapäät?

Mustapää eli komedo (ihomato) syntyy, kun talirauhanen tukkeutuu. Tukkeutunut talirauhanen saattaa tulehtua ja märkiä. Aluksi komedo on ihon värinen pieni kohouma (sulkeutunut komedo), mutta vähitellen se kasvaa ja muuttuu tummaksi tai mustaksi (avoin komedo). Mustapää muodostuu talista ja pigmentistä. Mustapään tumma väri johtuu pigmentistä. Mustapäätä ei pidä puristaa. Talirauhanen voi vaurioitua puristuksesta sekä tulehtua ja aiheuttaa uuden finnin.

Mistä mustapäät johtuvat?

Mustapäitä syntyy, kun talirauhaset tukkeutuvat lisääntyneen talin erityksen takia. Mustapäät ovat tyypillisiä aknen alkuvaiheessa. Akne johtuu talirauhasten tulehtumisesta. Tulehtunut talirauhanen turpoaa ja märkii.

Itsehoito

Saunan lämmin höyry laajentaa ihohuokosia hetkellisesti, mutta ei kuitenkaan ole iholle vahingollista. Iho voi sen sijaan vaurioitua, jos mustapäitä puristetaan sormin. Yrtit ovat voimakkaita ja voivat ärsyttää ihoa ja aiheuttaa allergiaa, joten mustapäistä ja aknesta kärsivän kannattaa rajoittaa niiden käyttöä.

Mustapäitä voidaan poistaa erityisillä mustapäälaastareilla.

Hoito

Mustapäitä voidaan ehkäistä aknen hoitoon tarkoitetuilla paikallishoidoilla, kuten A-vitamiinihapolla ja adapaleenigeelillä.

Säännöllisellä käytöllä voidaan ehkäistä finnien muodostumista.

Milloin lääkäriin?

Mustapäät ovat osa aknea. Aknen hoidon voi aloittaa reseptivapailla valmisteilla, jotka sisältävät bentsoyyliperoksidia. Vaikean aknen hoitoon on tehokkaita reseptivalmisteita, jotka mm. estävät uusien mustapäiden muodostumisen.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: