Kirjoita hakusanasi

Necrobiosis lipoidica

Necrobiosis lipoidica

Mainos:


Necrobiosisis lipoidica on epätavallinen ihosairaus. Se on kolme kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä. Taudin syytä ei tiedetä. Monilla (60-70 %) sairastuneista on myös diabetes, mutta kaikkien diabeetikoiden kohdalla taudin osuus on vain 0,3%.

Taudin kliininen kuva

Tauti alkaa kellertävien läikkien ilmaantuessa tietylle ihoalueelle, useimmiten sääreen. Iho ohenee ja muuttuu niin läpinäkyväksi, että lopulta verisuonetkin loistavat ihon läpi. Iho voi myös haavautua herkästi.

Diagnoosia ei useinkaan tarvitse vahvistaa ihonäytteellä, sillä ihomuutokset ovat selkeitä tässä sairaudessa.

Taudin syyt

Taudin aiheuttaa tukkeuma ja tulehdus ihon verisuonissa. Sidekudossäikeet ovat puutteelliset ja kollageenitason määrä vähenee. 

Yhteys diabetekseen on selvittämättä. Diabeteksen laatu ja hoito eivät kuitenkaan vaikuta ihomuutoksiin. 

Taudin kulku

Necrobiosis lipoidica kehittyy hitaasti, useamman kuukauden kuluessa ja voi puhjettuaan olla olemassa jopa vuosikausia. Se voi kuitenkin myös parantua itsestään.

Hoito

Tauti voi olla vaikeasti hoidettavissa. Säännöllinen ja päivittäinen tuki- tai kompressiosuikkien käyttö parantaa verenkiertoa, ja tarjoaa sillä tavoin suojan ihovaurioille ja haavaumille. Lisäksi vahvojen kortisonivalmisteiden käytöllä voi olla hyvä teho varsinkin taudin alkuvaiheessa. Mikäli vaikeita haavaumia tai ihomuutoksia ilmenee, voidaan tarvita myös kirurgisia toimenpiteitä.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: